těsto | ||
---|---|---|
2 ks | vejce | |
80 g | máslo | |
3 lžíce | med | |
130 g | cukr moučka | |
1 lžička | skořice mletá | |
450 g | hladká mouka | |
strouhaná citrónová kůra | ||
1 lžička | jedlá soda | |
0.5 lžičky | mletý hřebíček | |
0.5 lžičky | mletý anýz | |
na potření | ||
1 ks | vejce | |
na ozdobu | ||
bílková poleva |
Mouku smícháme se sodou, přidáme tekutý med, máslo nebo tuk na pečení a ostatní přísady. Troubu předehřejeme na 200 °C. Ze surovin vypracujeme tuhé těsto, které se nesmí lepit.
Na pomoučněném válu nebo mezi dvěma mikrotenovými foliemi (je lepší) vyvalujeme z těsta placky o síle asi 3 - 4 mm. Z placek vykrajujeme tvary, které klademe na plech lehce vymazaný tukem nebo vyložený pečícím papírem. Vkládáme do předehřáté trouby.
Medové perníčky pečeme 3 - 6 minut, podle velikosti tvarů. Sladké medové perníčky ihned za horka potíráme rozšlehaným vejcem. Po vychladnutí zdobíme velikonoční perníčky polevou a můžeme se do perníčků ihned pustit, protože jsou krásně měkké.
Velikonoční máslové sušenky jen ze tří surovin
Tyto máslové sušenky hravě zvládnete za chvilku. Navíc jsou slazené pouze javorovým sirupem, takže jsou vhodné i pro ty nejmenší koledníky. Recept krok za krokem.
Velikonoce se blíží: Otestujte se, jak dobře znáte velikonoční zvyky
Barvení vajíček, pečení beránka, příprava velikonoční nádivky a zasloužená pomlázka – tak nějak vypadají Velikonoce možná i u vás. Zkuste se otestovat, jak dobře znáte právě tyto svátky.
Autor:dobrá víla
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena