1 kostka | cukr | |
2 lžíce | máslo | |
1 ks | žloutek | |
1 hrnek | mléko | |
3 hrnky | polohrubá mouka | |
1 lžíce | sušené droždí | |
na ozdobu | ||
---|---|---|
kmín | ||
mák | ||
hrubá sůl | ||
na potření | ||
bílek |
Z kvasnic, cukru a mléka připravíme kvásek. V míse ho smícháme s moukou a žloutkem. Přidáme změklé máslo a sůl. Těsto pořádně propracujeme, můžeme i rukou. Uděláme z těsta kouli a necháme ji v teple přikrytou vykynout. Já nechávám kynout 2 hodiny. Pak z těsta udeláme tenčí válečky a spleteme housky. Nebo můžeme uválet trojúhelníky a udělat rohlíky. Potřeme zbylým bílkem, dochutíme podle chuti solí, mákem nebo kmínem. Domácí housky položíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při 180 °C zhruba 13 - 15 minut. Domácí housky podle tohoto receptu jsou opravdu skvělé, lepší jsem nejedla!
Skvělé recepty na domácí pečivo: Upečte si voňavé rohlíky, dalamánky a croissanty
Došlo vám pečivo? Upečte si domácí, ono se mu stejně nic nevyrovná! Připravili jsme pro vás prověřené recepty na domácí rohlíky, dalamánky a houstičky, ale také na nadýchané croissanty, italskou ciabattu a briošky na hamburgery. Nechybí ani kynuté sladké pečivo, které ocení hlavně děti.
Když dojde droždí, zachrání nás kvásek: Skvělé recepty na kváskové pečivo
Ulovit při běžném nákupu kostku droždí se v těchto dnech může zdát jako výhra v loterii. Ale i tak se nemusíte vzdávat pečení, co vás zachrání, je kvásek - poctivý, řádně krmený a připravený bez zbytečných chyb. Jak na to?
Autor:Míšina Kuchařka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena