200 g | slanina | |
0.8 l | vývar | |
1 lžíce | máslo | |
3 ks | brambory | |
1 lžíce | majoránka | |
1 ks | cibule | |
1 lžička | kmín | |
0.2 ks | celer | |
1 lžíce | sádlo | |
1 ks | mrkev | |
1 ks | petržel | |
1 hlávka | kapusta | |
2 lžíce | hladká mouka | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý černý pepř |
1. Zeleninu dobře očistíme. Cibuli nakrájíme nadrobno, kořenovou zeleninu nakrájíme na jemno, kapustu také nakrájíme na drobné kousky, stejně tak oloupané brambory.
2. Slaninu, mrkev, celer a petržel dáme na lžíci sádla a kousek másla, vše osmahneme dozlatova. Poté přidáme drcený kmín, mletý pepř a cibuli, kterou necháme zesklovatět. Osolíme. Zaprášíme moukou, zasmahneme a zalijeme vývarem nebo vodou. Přidáme nadrobno pokrájenou kapustu a brambory. Vaříme, dokud brambory nezměknou.
3. Kapustovou polévku dochutíme majoránkou, případně dosolíme. A máme hotovo. Skvělá kapustová polévka nejlépe chutná s krajícem čerstvého chleba.
!TIP k přípravě
V kapustové polévce vždy vynikne nějaká ta uzenina. Slaninu můžeme bez obav vyměnit za klobásku. Nakrájíme ji na kolečka, osmahneme na sádle a ke konci vaření ji jednoduše přidáme do polévky.
Poctivá domácí zelňačka: Top recepty na hustou a vydatnou polévku
Poctivá zelňačka - hustá a vydatná polévka, která v chladných dnech skvěle zahřeje a nasytí. Její příprava je trochu složitější, ale podle těchto vybraných receptů ji hravě zvládne úplně každý. Zelňačka s klobásou i bez, s uzeným masem, na vegetariánský způsob, ale také s houbami, cuketou nebo červenou řepou. Kterou si vyberete?
Milujete halušky? Zkuste recepty na halušky s brynzou, slaninou i se zelím
Halušky, bramborové noky, které má rád snad každý, stačí jen přizpůsobit suroviny, kterými je doplníme. Původně slovenské národní jídlo se i u nás těší velké oblibě, pojďme si ho připomenout a připravit na více způsobů.
Autor:cubeec
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena