750 ml | vývar | |
2 lžíce | máslo | |
3 ks | brambory | |
1 ks | cibule | |
1 ks | brokolice | |
250 ml | smetana ke šlehání | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
pepř | ||
muškátový oříšek |
V hrnci na středním plameni orestujeme na jemno nakrájenou cibuli na másle. Přidáme na malé kostky nakrájené brambory a opět zarestujeme. Následně přidáme i ružičky brokolice, řádně promícháme, osolíme a opepříme. Zalijeme zeleninovým či masovým vývarem (jen tak, aby ještě špičky zeleniny byly nad hladinou) a přivedeme k varu. Můžeme zde vyvařit i košťál brokolice. Jakmile brambory změknou, vyndáme košťál z brokolice a polévku rozmixujeme ponorným mixérem. Nakonec vmícháme smetanu a dochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem, ten opravdu nevynechejte, dodá celé polévce tu správnou chuť. Ochutnáme, případně doladíme solí a pepřem. Hotovou brokolicovou polévku servírujeme dle preferencí s krutony, zakysanou smetanou, nastrouhaným sýrem či jen tak.
Levné recepty z brokolice aneb jak nasytit celou rodinu za pár korun
Už vám dochází nápady, jak nasytit celou rodinu, aby hlavní chod nezruinoval rodinný rozpočet? Sáhněte častěji po brokolici, při vaření se s ní dá jen při troše fantazie opravdu kouzlit. Bonusem navíc jsou její výživové hodnoty a minimum kalorií.
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena