těsto | ||
---|---|---|
500 g | celozrnná špaldová mouka | |
70 g | třtinový cukr | |
100 g | rostlinné máslo (Alsan) | |
200 ml | rostlinné mléko | |
1 balení | sušené droždí | |
na potření | ||
20 g | rostlinné máslo (Alsan) | |
2 balení | skořicový cukr | |
2 hrstě | mleté vlašské ořechy |
Jako první si připravíme kvásek. Do vlažného mléka nasypeme sušené droždí a přidáme lžíci cukru, metličkou zamícháme a necháme zhruba 15 minut pracovat. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, změklé máslo a kvásek a rukama zpracujeme vláčné těsto. Připravené těsto poprášíme moukou a necháme na teplém místě zhruba hodinu kynout. Z těsta vyválíme tenkou placku, kterou nařežeme na plátky. Těsto namotáme na speciální formu na trdelník a nebo použijeme lahvičky od přesnídávek nebo lahve od piva. Lahve si omyjeme, potřeme máslem a obalíme pečícím papírem. Na takto připravené lahve namotáme připravené těsto.
Před pečením těsto potřeme rozpuštěným máslem a obalíme v cukru se skořicí a ořechy. Trdelníky namotané na lahvi dáme do předem rozehřáté trouby a pečeme dozlatova při 190°C.
Po upečení sundáme z lahve nebo formičky, trdelníky pocukrujeme moučkovým cukrem a hned podáváme.
Vánoční trhy u vás doma: Vrhněte se na voňavý punč i domácí trdelník
Vánoční trhy letos nebudou takové, jak je známe. Plné bohatého programu, vůně linoucí se ze spousty stánků s jídlem, horkými nápoji a cukrovinkami. Ale nezoufejme, můžeme si to vynahradit alespoň domácí přípravou oblíbených pochoutek.
Vánoční pečení: Domácí trdelník vyjde jen na pár korun
Tradiční pochoutka, která je shora do křupava opečená, uvnitř úžasně vláčná, voní po vanilce a skořici. Trdelníky si můžete upéct i v pohodlí domova, krok za krokem se je dnes naučíte upéct tak, aby chutnaly přesně jako ze stánku.
Autor:Jitka Langeová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena