1 špetka | sůl | |
3 ks | vejce | |
300 ml | mléko | |
2 lžíce | cukr moučka | |
0.5 lžičky | skořice mletá | |
150 g | hladká mouka | |
na ozdobu | ||
---|---|---|
šlehačka | ||
skořicový cukr | ||
náplň | ||
1-2 lžíce | cukr moučka | |
1-2 hrstě | vlašské ořechy | |
1 sklenice | dýňový kompot | |
podle potřeby | ||
olej na smažení |
Vejce rozšleháme s mlékem. Přidáme sůl, cukr i skořici a lehce vmícháme mouku. Vše rozmícháme na hladké těsto, až se začnou tvořit bublinky. Těsto na palačinky necháme asi půl hodiny stát. Dýňový kompot s ananasovou příchutí dáme na síto okapat. Vlašské ořechy najemno umeleme. Okapané dýně (bez koření) rozmixujeme, osladíme a podle potřeby zahustíme mletými ořechy. Těsto promícháme a na rozpáleném oleji smažíme rovnoměrné tenké palačinky. Podle velikosti nám těsto vyjde na 12 - 16 palačinek. Na čtvrtinu teplé palačinky rozetřeme náplň a palačinku složíme do tvaru trojúhelníku. Skořicové palačinky podáváme ozdobené dýňovo-ořechovou náplní a šlehačkou, lehce poprášené mletou skořicí či skořicovým cukrem.
Palačinky nasladko i naslano: 8 receptů, které z vás udělají šéfkuchaře
Říká se a stává se, že se první palačinka nepovede. Je to takové nepsané pravidlo. Ale když už přijdete na ten fígl, jak palačinkové těsto připravit tak, aby mělo správnou hustotu, zároveň jej zvládnete rozprostřít po pánvi, aby byla palačinka dokonale tenká a měla křupavé okraje, je to opravdový um. Pojďme se to naučit.
Autor:Renata Hřebíčková
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena