1 l | voda | |
1 ks | citron | |
200 g | třtinový cukr | |
1 svazek | levandule |
1. V hrnci svaříme cukr ve vodě, odstavíme a necháme skoro vychladnout. Pak ponoříme levandulové květy i s částí stonku a vymačkáme jeden citron. Přikryjeme poklicí a dáme do lednice do druhého dne.
2. Následně celou připravenou směs přecedíme, nejlépe přes plátýnko na cedníku.
3. Sirup z levandule uchováváme v lednici a co nejdříve spotřebujeme. V případě většího množství můžeme i zavařit či uchovat v mrazáku.
Videorecept: Domácí bezinkový sirup jen ze čtyř surovin
Dnes vás naučíme sirup z černého bezu, jehož květy sbíráme zásadně za slunného dne, nikdy ne po dešti. Příprava tohoto oblíbeného sirupu je jen ze 4 surovin a zvládnete ho úplně hravě.
Videorecept: Jak se zbavit nepříjemného kašle? Zkuste tymiánový sirup
Domácí tymiánový sirup je přírodním lékem na vlhký kašel, který v zimním období dokáže hodně potrápit. Postačí voda, cukr, tymián a med. Stačí krátce povařit a druhý den po vyluhování je sirup připraven k podávání. Zkuste to!
Domácí sirupy z dostupných surovin: Výroba je víc než snadná
Jak takový domácí sirup připravit? Existují dva způsoby - za tepla či za studena. Sirup vyrobený vařením nebude mít tolik vitamínů a chuti jako sirup připravený bez zahřívání, ale na druhou stranu si můžete být jisti, že vysoké teploty zničí nežádoucí mikroorganismy a sirup déle vydrží. A zužitkovat lze vše, co příroda během sezóny z bylinek, ovoce a dokonce i zeleniny nabízí. Pojďme se společně podívat na pár prověřených receptů.
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena