400 ks | květ divizny | |
1 l | voda | |
1 ks | citron | |
1 kg | cukr krystal |
Nejdříve si nasbíráme květy divizny, které zalijeme litrem vroucí vody a necháme společně s na plátky nakrájeným citronem zakryté louhovat 24 hodin.
Druhý den vše přecedíme přes plátno do hrnce, plátno s diviznou a citronem důkladně vymačkáme a do čistého výluhu přidáme cukr. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, aby nám vzniknul sirup.
Sirup z divizny naplníme do čistých, suchých sklenic a ještě vařící dobře uzavřeme a necháme vychladnout. Sirup z divizny skladujeme na suchém a tmavém místě, podáváme podle chuti.
Domácí sirupy z dostupných surovin: Výroba je víc než snadná
Jak takový domácí sirup připravit? Existují dva způsoby - za tepla či za studena. Sirup vyrobený vařením nebude mít tolik vitamínů a chuti jako sirup připravený bez zahřívání, ale na druhou stranu si můžete být jisti, že vysoké teploty zničí nežádoucí mikroorganismy a sirup déle vydrží. A zužitkovat lze vše, co příroda během sezóny z bylinek, ovoce a dokonce i zeleniny nabízí. Pojďme se společně podívat na pár prověřených receptů.
Autor:Maruška Horvátová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena