2 ks | hřebíček | |
500 g | šípky | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
cukr |
1. Nejprve všechny šípky očistíme, tedy odřízneme bubáka, překrojíme podélně a v misce s vodou vypláchneme zrníčka a chmýří. Očištěné šípky vložíme hrnce, zalijeme vodou, jen tak, aby byly šípky těsně ponořeny. Přesuneme na sporák a vaříme cca 30 minut. Povařené šípky rozmixujeme ponorným mixérem. Do hladka rozmixované šípky potřebujeme zvážit, abychom se zbavili případných kousků slupek a odhadli množství cukru potřebného ke konzervaci. Rozmixované šípky přepasírujeme přes jemné sítko do nádoby připravené na váze.
2. Z 500 g natrhaných šípků máme nyní 260 g čisté hmoty. Na konzervaci stačí čtvrtina množství čisté hmoty, tedy na 260 g přisypeme 65 g cukru, zde jsme použili třtinový. Dáme zpět na plotnu a povaříme pár minut do zhoustnutí. Použijeme talířkový test, tedy na předem vychlazený talířek naneseme trochu džemu, dáme na minutku do lednice, poté zkontrolujeme konzistenci. Pokud by se nám zdála příliš řídká, ještě chvílí povaříme, aby se odpařila přebytečná tekutina.
3. Ještě horký šípkový džem ihned naplníme do sterilizovaných sklenic a otočíme dnem vzhůru, aby se zatáhly, nebo zavaříme v zavařovacím hrnci 30 minut na 80 °C.
Marmelády a džemy ke konci léta patří: Sáhněte i po netradičních surovinách
Jahody, rybíz, meruňky nebo třešně - marmelády a džemy z těchto druhů ovoce zná každý. Ale zkoušeli jste připravit džem z dýně, rajčat, brusinek a hrušek? Máme pro vás prima recepty, které vás chuťově překvapí.
Růže šípková (Rosa canina), lidově šípek neboli planá růže. Říká se jí také divoká, trnová či růže psí. Někdy se setkáváme s názvem šípina. Keř s krásnými květy.
Se šípkovou, nebo se zelím? Výběr nejlepších receptů z kančího masa
Lovecká sezóna je za námi a byla by veliká škoda zásoby masa nevyužít a nevyzkoušet nové recepty. Kančí maso je tmavé a libovější než třeba vepřové, hodí se na přípravu minutek i do gulášů. Máme pro vás 8 výborných receptů právě z kančího masa.
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena