1 špetka | sůl | |
těsto | ||
---|---|---|
350 g | hladká mouka | |
80 g | máslo | |
200 ml | mléko | |
1 kostka | cukr | |
10 g | čerstvé droždí | |
na potření | ||
1 ks | celé vejce | |
podle potřeby | ||
1 hrst | celý mák |
Do ohřátého mléka nadrobíme droždí, přidáme kostku cukru a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, máslo a vzešlý kvásek. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme alespoň hodinu vykynout. Z vykynutého těsta odebíráme malé kousky, které vyválíme na tenčí válečky a ty stáčíme do preclíků. Troubu si rozehřejeme na 180 °C.
Preclíky namáčíme do rozšlehaného vajíčka, poté bohatě posypeme mákem smíchaným se solí. Pečeme v předehřáté troubě na pečicím papíře, až preclíky začnou chytat barvu a červenat.
Silvestrovské slané preclíky sypané mákem můžeme podávat jako slané pečivo k vínu.
Silvestrovské chuťovky: Top recepty na jednohubky, chlebíčky a slané rolády
Dochází vám inspirace k domácímu pohoštění? Nezoufejte, máme pro vás pár tipů na slané chuťovky, které váš slavnostně prostřený stůl pestře doplní a zmizí z talířů dávno před půlnocí.
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena