Recept na silný a dobrý vývar z kuřecího masa. Stejně lze připravit vývar hovězí, na ten použijeme pouze kosti.
Hodnocení
4.7
/ 5 (6x)
Doba přípravy
160 min
Chutnalo
3x
Ingredience
1 plátek
máslo
1 ks
cibule
50 g
celer
150 g
mrkev
50 g
petržel
2 ks
kuřecí skelety
4 ks
kuřecí křídla
podle chuti
sůl
bobkový list
nové koření
pepř
Postup přípravy
Vývar připravujeme v jednom pekáči, který lze dát do trouby i na sporák.
Mrkev oškrábeme a nakrájíme na kostky, stejně tak celer a petržel. Cibuli oloupeme a rozkrájíme na půlku. U domácí cibule lze nechat kousek hnědé slupky pro barvu.
Zeleninu s masem dáme do pekáče a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C péct. Pečeme asi 20 minut.
Poté kuřecí křídla a skelety vyndáme z pekáče, slijeme výpek, přidáme kousek másla a necháme na rozehřátém sporáku zeleninu zkaramelizovat.
Vše vrátíme do pekáče, zalijeme vodou, přidáme koření, sůl a prudce přivedeme k varu.
Necháme jemně bublat 3 - 4 hodiny.
Pro fajnšmekry - po uvaření přelijeme kuřecí vývar přes plátýnko či v teplé vodě namočený kapesník. Kuřecí vývar tak bude krásně čistý. Kuřecí vývar poté používáme podle potřeby. Hovězí vývar připravujeme podle téhož receptu, ale jen z kostí.