Německo (Hackbraten) - Německá sekaná, známá jako Hackbraten, je velmi podobná české variantě. V Německu je oblíbená kombinace mletého vepřového a hovězího masa, koření, strouhanky a vajec. Často se do středu vkládá vařené vejce nebo zelenina. V Německu je také běžné podávat sekanou s bramborovou kaší a omáčkou, často cibulovou nebo houbovou.
Spojené státy (Meatloaf) - Americký Meatloaf je jedním z nejznámějších pokrmů z mletého masa v USA. Obvykle se připravuje z mletého hovězího masa, ačkoli se používá i vepřové nebo krůtí. Zásadním rozdílem je omáčka na bázi rajčat nebo kečupu, která se před pečením natírá na vrch sekané, aby dodala sladkou a pikantní chuť. Do masa se také často přidává hořčice, worcesterská omáčka nebo různé bylinky.
Itálie (Polpettone) - Italský Polpettone je italskou verzí sekané, často obohacenou o italské přísady jako parmazán, strouhaný sýr, česnek, petržel a další bylinky. Do středu se často přidává sýr mozzarella nebo prosciutto. Polpettone se často servíruje s rajčatovou omáčkou a těstovinami, což ho činí specifickým italským pokrmem.
Řecko (Rolo Kima) - Řecká sekaná, nazývaná Rolo Kima, se připravuje z mletého hovězího nebo jehněčího masa. Do směsi se často přidává oregano, mletý česnek, cibule a petržel. Zajímavostí je, že sekaná bývá plněná vejci natvrdo a obalovaná v těstě z filo, což jí dodává jedinečnou strukturu. Obvykle se podává s pečenými bramborami nebo salátem.
Argentina (Pan de Carne) - Argentinská verze sekané, zvaná Pan de Carne, je výrazná svou chutí a jednoduchostí. Používá se hlavně mleté hovězí maso smíchané s vajíčky, cibulí, česnekem, strouhankou a kořením. Do středu se někdy vkládají kousky vařených vajec, zeleniny nebo uzenin. Sekaná se peče a servíruje s chimichurri omáčkou nebo s přílohami jako rýže nebo brambory.
Skandinávie (Kjøttkake) - Skandinávská sekaná se často připravuje z mletého hovězího nebo jehněčího masa a má podobnou chuť jako karbanátky. Je oblíbená v Norsku, Švédsku a Dánsku. Často se servíruje s bramborami a typickou hnědou omáčkou (gravy) a brusinkovým džemem, který dodává pokrmu sladkokyselý kontrast.
Filipíny (Embutido) - Filipínská sekaná, známá jako Embutido, je exotickou variantou tohoto pokrmu. Připravuje se z mletého vepřového masa smíchaného s vejci, strouhankou, uzeninou, nakládanými okurkami a rozinkami. Někdy se do sekané přidávají i vařená vejce. Embutido se obvykle nepeče, ale vaří v páře a podává se studené nebo teplé, často s omáčkou na bázi kečupu.
Balkán (Rolada od Mlevenog Mesa) - Balkánská sekaná často obsahuje mleté hovězí nebo vepřové maso, koření, cibuli a papriky. Zajímavostí je, že se občas plní sýrem nebo slaninou a podává se s bramborami a různými omáčkami. Na Balkáně je tento pokrm oblíbený jako vydatné hlavní jídlo.
Videorecept: Domácí sekaná z krůtího masa doladěná k dokonalosti
Vyzkoušejte recept na výbornou a šťavnatou sekanou z krůtího masa, provoněnou opečenou slaninou. Uvnitř nechybí vejce vařené natvrdo, které v každém plátku vytvoří pěknou mozaiku. Sekaná není suchá a při pečení nepraská. Podle našeho videoreceptu ji zvládne úplně každý.
Sekaná pečeně s bramborovým salátem: Zdravá výživa to sice není, ale ta chuť!
V dnešním článku o tradičních českých pokrmech si připravíme sekanou pečeni s bramborovým salátem. Samozřejmě příprava je opět krok za krokem.
Autor:wnikisek
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena