3 stroužky | česnek | |
150 g | kuskus | |
350-400 ml | zeleninový vývar | |
5 ks | jarní cibulka | |
4 hrstě | směs listových salátů | |
2-3 ks | chilli paprička | |
6-8 ks | keříčkové rajče | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý bílý pepř | ||
citronová šťáva | ||
1 hrst | petrželová nať | |
mletý kmín | ||
1 hrst | čerstvá máta | |
podle potřeby | ||
olivový olej |
1. Jarní cibulku nakrájíme na kolečka. Česnek oloupeme a jemně usekáme. Chilli papričky zbavíme jadérek a nakrájíme nadrobno. Rajčata očistíme a nakrájíme na čtvrtky. Petrželku a mátu jemně usekáme. 3 lžíce oleje promícháme se 3 lžícemi citronové šťávy.
2. Na oleji necháme krátce zpěnit cibulku, česnek a pokrájené chilli papričky. Potom vše zalijeme vývarem, přivedeme k varu a zasypeme kuskusem. Směs zakryjeme policí a odstavíme z tepla. Uvařený kuskus necháme zcela vychladnout.
3. Studený kuskus vložíme do mísy, přidáme nakrájená rajčata, usekané bylinky, olejovou zálivku a podle chuti sůl. Směs promícháme a nakonec vmícháme i směs listových salátů. Salát z kuskusu a zeleniny s bylinkami podáváme jako předkrm nebo samostatně jako lehkou večeři.
(doba přípravy 20 min)
Vaříme s kuskusem: Nejlepší recepty s ultra rychlou přípravou!
Kuskus je velmi variabilní surovina, dá se použít jako jednoduchá příloha, hlavní chod v podobě salátu, na způsob rizota, ale také použít jako základ do nejrůznějších placiček, polévek a jako hlavní surovina při přípravě sladkých nákypů a kaší. Jak se kuskus správně připravuje se podíváme ve vybraných receptech.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena