100 g | šunka | |
200 ml | majonéza | |
200 ml | zakysaná smetana | |
1 ks | okurky kyselé | |
6 ks | vejce natvrdo | |
4 ks | mladá cibule | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý černý pepř |
Natvrdo uvařená vejce oloupeme a nakrájíme na kostičky. Šunku nasekáme na jemno. Bílou část jarní cibulky nakrájíme na drobné kostičky. Zakysanou smetanu prošleháme s majonézou, osolíme a opepříme. Větší kyselou okurku necháme okapat a nastrouháme na hrubo. V míse promícháme nakrájená vejce se šunkou, cibulkou a okurkami. Přidáme zakysanou smetanu s majonézou a vše promícháme. Salát dochutíme solí a pepřem. Před podáváním ho necháme alespoň hodinu odležet, aby se chutně prolnuly. Salát s vejci a šunkou můžeme podávat na žemlích s ledovým salátem a ředkvičkami, ale i jen tak s pečivem jako chuťovku.
Jak použít zbylá vejce? Zkuste vajíčkovou pomazánku podle našeho receptu
Vejce k velikonočním svátkům neodmyslitelně patří. Dnes si připravíme výbornou pomazánku z přebytků vajec, kterou podáváme na čerstvém pečivu.
Jak uvařit vejce, aby neprasklo, dalo se dobře oloupat a mělo dokonalý žloutek
Šéfkuchař Václav Frič z restaurace Na Pekárně v Čakovičkách vaří vajíčka tak, že mu neprasknout a uvaří se takzvaně "na švestkovo". Navíc vám prozradí malý trik, aby šla vajíčka dobře oloupat. Zapomeňte na sůl nebo ocet.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena