sůl | ||
2 ks | vejce | |
150 g | máslo | |
1 l | mléko | |
1 ks | citron | |
400-500 g | rýže | |
4 ks | hřebíček | |
2 lžíce | cukr krupice | |
2 balíčky | vanilkový cukr | |
cukr moučka | ||
10 ks | větší meruňky |
1. Rýži propláchneme a vsypeme do vařící osolené vody. Dáme tolik vody, aby byla asi 3 centimetry nad hladinou rýže. Přidáme hřebíček a za občasného promíchání rýži vaříme asi 10 minut. Pak přebytečnou vodu slijeme, hřebíček vyndáme a rýži zalijeme mlékem, nejlépe horkým. Za stálého míchání rýži dovaříme úplně doměkka. Přisypeme do ní 2 balíčky vanilkového cukru, 2 lžíce cukru krupice, kousek másla, nastrouháme kůru z jednoho citronu a promícháme. Přikryjeme pokličkou. Pod pokličkou rýže ještě dojde, více nabobtná i změkne. Necháme ji částečně vychladnout.
2. Žloutky oddělíme od bílků a zamícháme je do prochladlé rýže. Z bílků ušleháme tuhý sníh a také ho zlehka vmícháme do sladké rýže.
3. Zapékací pekáč vymažeme máslem a na dno rozetřeme polovinu rýže. Na ni naskládáme půlky meruněk, jednu vedle druhé. Meruňky přikryjeme vrstvou zbylé rýže. Povrch poklademe slabými plátky másla a dáme zapéci do trouby. Pečeme asi 45 až 50 minut při 150 °C, dokud se na povrchu nevytvoří zlatavá křupička a nákyp nezíská pevnou konzistenci.
4. Upečený rýžový nákyp s meruňkami na talíři posypeme moučkovým cukrem, můžeme ještě ozdobit ovocem, nebo polít meruňkovou šťávou. Množství rýže záleží na velikosti zapékacího pekáče. Pokud se vám uvařená rýže do pekáče nevejde, můžete její zbytek polít máslem, posypat kakaem a nabídnout jako rýžovou kaši. Na rýžový nákyp můžeme použít meruňky nejen čerstvé, ale i mražené, klidně i kompotové.
!TIP k přípravě rýžového nákypu
Rýže je samozřejmě vždy základem. Může být kulatozrnná, také mléčná rýže, která je na nákyp nejlepší. Používá se i dlouhozrnná, lámaná rýže (tzv. broken rice) a rýže jasmínová.
Foto: Shutterstock.com
Sladké obědy do vaší kuchařky: 8 zaručených receptů na teplá sladká jídla
Teplé a sladké hlavní chody, které potěší nejen děti. Vždyť kdo by odolal buchtičkám se šodó, plněným bramborovým knedlíkům s ovocem nebo klasické žemlovce s jablíčky? Obědy ve sladké podobě jsou spíše českou specifikou, ale proč ne. Občas je každý z nás rád zařadí do jídelníčku. Zkuste tyto prověřené recepty.
Meruňkový speciál: Dozrávající meruňky v receptech
Meruňky právě okupují naše zahrádky. Poklad mezi českým ovocem si zaslouží pozornost a co největší využití, co se týče zpracování. V čerstvé podobě do salátů, zapečené v koláčích a v neposlední řadě uchované v marmeládách a kompotech. Pojďme se podívat na pár šikovných receptů z meruněk.
Videorecept na vydatnou a zdravou snídani: Krémový rýžový pudink z mandlového mléka
Dnes vás naučíme zcela jednoduchý recept na domácí rýžový pudink. Chutná skvěle, dodá energii i vitamíny, je hotový za pár chvilek a navíc si ho mohou dopřát i vegani. Na přípravu pudinku budeme potřebovat pouze mandlové mléko, rýžovou kaši, hrst brusinek, chalvu a arašídové máslo.
Autor:Dana
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena