2 ks | vejce | |
250 ml | mléko | |
1 ks | květák | |
150 g | niva | |
4 snítky | saturejka | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý pepř | ||
muškátový oříšek |
Květák omyjeme, rozebereme na menší růžičky a povaříme 10 minut v osolené vodě. Uvařený květák scedíme a přendáme do zapékací mísy. Nivu nastrouháme a rozšleháme s vejci a mlékem. Ze saturejky obereme lístečky a přidáme do rozmíchané nivy s vejci. Směs osolíme, opepříme, přidáme mletý muškátový oříšek a rovnoměrně přelijeme květák v zapékací míse. Pekáč s květákem vložíme do předehřáté trouby na 170 °C a zapékáme zhruba 35 minut. Rychlý zapečený květák s nivou podáváme s brambory jako hlavní chod.
Květákové variace: Smaženým květákem nic nezkazíte, ale tyhle recepty rozhodně zkuste!
Poradíme vám, jak květák chutně a co nejčastěji zařadit do jídelníčku. Květák se dá připravit jak pouhým povařením a klasickým smažením, tak i šikovně zapékat, tvořit z něj nejrůznější placičky, karbanátky, obohatit jím polévky či saláty, zapracovat do směsí třeba s kuskusem a také celý květák naplnit a zapéct. Zkuste některý z vybraných receptů.
Chutně připravený květák? Zkuste tyhle květákové karbanátky!
Květákové karbanátky jsou levné, ale přitom velmi chutné a vděčné. Dnes vám jejich přípravu ukážeme krok za krokem, takže je zvládne opravdu každý.
Autor:Hanka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena