těsto | ||
---|---|---|
1 špetka | sůl | |
4 ks | vejce | |
0.5 ks | citron | |
1.5 hrnku | polohrubá mouka | |
1 balíček | kypřicí prášek | |
1 kelímek | smetana ke šlehání | |
1 lžíce | horká voda | |
0.5 hrnku | třtinový cukr | |
podle potřeby | ||
hrubá mouka na vysypání | ||
máslo na vymazání formy |
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Citron omyjeme, kůru nastrouháme a šťávu vymačkáme. Formu na beránka důkladně vymažeme a pořádně vysypeme moukou. Mouku smícháme práškem do pečiva. Troubu předehřejeme na 170 °C.
Žloutky dáme do větší mísy. Vyšleháme je spolu s cukrem, vodou a citronovou šťávou do pěny. Vmícháme smetanu a nakonec přidáme i mouku. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který lehce vmícháme do těsta.
Těsto vlijeme do formy, beránka vložíme do trouby a pečeme. Velikonočního beránka pečeme asi 45 minut. Místa, která by se mohla připalovat, jako třeba ouška, obalíme alobalem.
Upečeného velikonočního beránka vyjmeme z trouby, formu zabalíme do studené vlhké utěrky. Pak beránka opatrně vyklopíme z formy. Rychlého velikonočního beránka ozdobíme a můžeme podávat.
Jednoduchý recept na velikonočního beránka krok za krokem
Beránek k velikonočním svátkům neodmyslitelně patří. S pečením vám pomůžeme krok za krokem. Tenhle je biskupský s kandovaným ovocem a čokoládou.
Velikonoční beránek 6x jinak - recepty, které se zaručeně podaří
Hledáte recept na opravdu dobrého velikonočního beránka? Přinášíme vám 6 čtenářsky nejúspěšnějších receptů, u nichž nemusíte mít obavu z výsledku. Vybrat si můžete z klasického třeného těsta, s tvarohem, pudinkem a třeba i z těsta povidlového. A pokud vám doma chybí váha, bude pro vás jistotou hrníčkový recept.
Autor:Vilienka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena