Nemáte rádi křupavé listové těsto? Zkuste tento štrúdl!
Hodnocení
4.5
/ 5 (21x)
Doba přípravy
60 min
Chutnalo
2x
Ingredience
těsto
1 špetka
sůl
400 g
hladká mouka
1 dl
světlé pivo
125 g
tuk 100 %
náplň
strouhanka
jablko
5 lžic
cukr krupice
1
skořice mletá
podle potřeby
tuk
Postup přípravy
Rozpustíme tuk a vymažeme jím plech. Na pánvičce opražíme strouhanku. Troubu předehřejeme na 180 °C.
Mouku prosejeme na vál, osolíme a uprostřed uděláme důlek. Do důlku strouháme tuk tak, že ho chvílemi obalujeme v mouce, aby se nelepil. Pomalu přiléváme pivo a pomocí širokého nože ho mísíme s moukou. Rukama zpracujeme ve vláčné těsto.
Z těsta vytvoříme bochánek, který rozdělíme na 3 části. Na pomoučněném vále vyválíme každý díl do obdélníkového tvaru o síle asi 3mm. Delší strana by měla odpovídat délce plechu.
Těsto potřeme rozpuštěným tukem a posypeme strouhankou.
Vykrájíme jablka, ale slupku neloupeme. Velká jablka překrojíme napůl, krájíme tenké plátky, které v jedné vrstvě klademe na strouhanku. Po stranách a vespodu necháme okraj na zabalení. Jablka posypeme cukrem a poprášíme skořicí.
Štrúdl zavineme, okraje zahneme dolů a spojem dolů položíme na plech. Stejným způsobem připravíme další 2 nohavice a opatrně je přeneseme na plech.
Potřeme rozpuštěným tukem a plech vložíme do trouby. Rychlý štrúdl z piva pečeme asi půl hodiny dorůžova.