Rychlý hrnkový štrúdl po vychladnutí nakrájíme a můžeme podávat. Tip na přípravu sladkého štrúdlu - můžeme přidat lžičku nastrouhané bio citronové nebo pomerančové kůry.
Příprava štrúdlu může být umění, ale s několika tipy se dá dosáhnout skvělého výsledku, ať už připravuješ klasický jablečný štrúdl nebo experimentuješ s jinými náplněmi. Tady jsou některé tipy, které ti mohou pomoci:
1. Použití správného těsta
Tažené těsto: Pokud se rozhodneš pro tradiční přípravu s taženým těstem, nezapomeň, že těsto musí být pružné a dostatečně tenké, aby přes něj bylo možné vidět téměř jako přes pergamen. Tažení těsta prováděj opatrně na lehce pomoučené utěrce nebo stole.
Listové těsto: Pokud chceš rychlejší variantu, můžeš použít kupované listové těsto. Ačkoliv není tak tradiční, stále vytvoří chutný štrúdl. Před použitím nech těsto lehce povolit, ale stále chladné, aby se dobře rozválelo.
2. Kvalitní suroviny
Jablka: Používej sladkokyselá jablka, která mají pevnou dužinu (např. odrůdy Granny Smith, Jonagold, nebo Boskoop). Jablka by měla mít dostatečný obsah kyselin, aby nebyl štrúdl příliš sladký. K jablkům můžeš přidat citronovou šťávu, která podtrhne jejich chuť.
Koření: Nešetři skořicí, která je základním kořením pro jablečný štrúdl. Dále můžeš přidat vanilkový cukr, špetku hřebíčku nebo muškátového oříšku pro zvýraznění chuti.
3. Odstranění přebytečné šťávy
Jablka před použitím lehce osušte, aby těsto nezvlhlo. Pokud máš hodně šťavnatá jablka, smíchej je s trochou strouhanky nebo jemně rozdrcenými piškoty, aby vstřebaly přebytečnou vlhkost.
4. Správné množství náplně
Nenanášej příliš mnoho náplně, aby těsto nepraskalo nebo se příliš neroztékalo. Rozlož náplň rovnoměrně a ponech okraje volné, aby se těsto dalo snadno zabalit.
5. Balící technika
Pokud používáš tažené těsto, pomoz si utěrkou: náplň dej na jednu stranu těsta a pomocí utěrky těsto pomalu roluj, aby zůstalo pevně zabalené. U listového těsta můžeš těsto lehce naříznout po stranách a skládat pruhy přes náplň do tvaru pletence, což bude nejen estetické, ale i praktické.
6. Přidání křupavosti
Pro lepší texturu můžeš přidat do štrúdlu ořechy (vlašské, lískové) nebo rozinky. Pokud použiješ rozinky, je dobré je předem namočit do rumu, aby byly měkké a aromatické. Ořechy můžeš před přidáním lehce opražit pro výraznější chuť.
7. Potření těsta
Před pečením štrúdl potřete rozpuštěným máslem, aby měl zlatavou kůrku. Pro větší lesk můžeš těsto potírat také vejcem rozmíchaným s trochou mléka. Během pečení můžeš potírání zopakovat pro ještě bohatší barvu.
8. Pečení
Štrúdl peč ve středně vyhřáté troubě (cca 180 °C) po dobu 30-40 minut, dokud nebude mít zlatavou barvu. Pokud pečeš více štrúdlů najednou, ujisti se, že mají dostatek místa, aby se propekly rovnoměrně.
9. Chlazení
Nech štrúdl po upečení lehce vychladnout, než ho začneš krájet. Horký štrúdl je náchylný k praskání a náplň může být příliš tekutá.
10. Servírování
Posyp cukrem: Před podáváním posyp štrúdl moučkovým cukrem. Můžeš ho také servírovat s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo vanilkovou omáčkou, což vytvoří dokonalý dezert.
Další tipy pro variace:
Sladké i slané náplně: Kromě klasického jablečného štrúdlu můžeš experimentovat s dalšími náplněmi, jako jsou tvaroh, mák, švestky nebo hrušky. Pokud máš rád slané varianty, zkus štrúdl se zelím, uzeným masem, špenátem nebo sýrem.
Záviny a štrúdly na sladko i na slano. Klasické i nápadité recepty do vaší kuchařky
Rádi pečete a hledáte inspiraci, co si dopřát sladkého ke kávičce? Nebo vás čeká rodinná oslava a nedáte dopustit na domácí slané chuťovky? V obojím případě máme pro vás skvělé tipy. Připravili jsme pro vás ty nejlepší recepty na slané i sladké záviny a štrúdly a poradíme, čím tentokrát těsto naplnit. Nechybí ani recept na domácí listové těsto.
Dokonalost jablečného štrúdlu: Jak připravit nejlepší závin?
Na jablečný štrúdl můžeme zvolit hned několik druhů těst. S každým z nich, bude mít závin jiné přednosti. Kolik jablek je na štrúdl potřeba? Jak dlouho závin péct, čím ho potřít a jak zajisti, aby neprasknul?
Autor:null
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena