1 lžička | sůl | |
30 g | máslo | |
250 ml | mléko | |
1 lžička | cukr krystal | |
25 g | čerstvé droždí | |
350 g | hladká mouka extra special 00 | |
na potření | ||
---|---|---|
1 lžíce | mléko |
Do mísy robota nasypeme prosátou mouku a smícháme se solí. Do jamky v mouce rozdrobíme čerstvé droždí, posypeme cukrem, zalijeme vlažným mlékem a necháme vykynout kvásek. K vykynutému kvásku přilijeme vlažné rozpuštěné máslo a pomocí mísích háků vymísíme hladké a pružné měkčí těsto. Těsto dáme na jemně pomoučněnou desku, rozdělíme na polovinu a z každé poloviny rozválíme velký kruh, který nožem rozdělíme na 4 stejné rovnoramenné trojúhelníky. Každý trojúhelník ještě rozválíme na tenko na dlouhý trojúhelník, který od širší strany na těsno svineme směrem k hrotu, čímž vznikne rohlík, kterého oba konce zahneme směrem dolů. Rohlíky dáme na plech vystlaný teflonovou fólií, povrch potřeme studeným mlékem a vložíme péct do trouby vyhřáté na 200 °C. Rohlíky pečeme dorůžova, což trvá asi 15 minut. Během pečení rohlíků máme na spodku trouby hrneček s vroucí vodou, rohlíky krásně nakynou v průběhu pečení. Upečené rohlíky servírujeme ke snídani, nejlépe chutnají ještě vlažné, mají fantasticky chutnou, měkkou, vláčnou a nadýchanou střídku a na povrchu jsou příjemně křupavé. Rychlé máslové rohlíky ke snídani podáváme samostatně potřené máslem, obložené různými uzeninami, sýry, paštikou, zeleninou a také jako výbornou přílohu k sytým polévkám, gulášům a k různě upravenému masu na šťávě. Pokud tyto rohlíky jednou upečete, budete je péct pravidelně, pokud milujete chutné křupavé čerstvé teplé domácí pečivo. Rohlíky jsou rychle hotové - do 30 minut si můžete na těchto rohlících už pochutnávat.
Chystáte se připravit vajíčkovou pomazánku ze zbylých vajíček? Upečte si k ní voňavé a křupavé domácí rohlíky, housky nebo výbornou cibulovou bagetku!
Jak využít karanténu: Upečte si rychlé domácí rohlíky podle Markéty
Naučte se jednoduchý a rychlý recept na famózní domácí rohlíky, které jsou křehké na povrchu a jemné uvnitř.
Autor:Libchen
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena