Olivový olej rozpalíme na středně velké pánvi s víkem. Nakrájíme cibuli a smažíme ji na olivovém oleji. Potom nakrájíme česnek, přidáme jej k cibuli a krátce osmahnme. Nakrájíme mrkev a celer a přidáme ke smažící se zelenině. Dobře promícháme. Jemně nakrájíme petržel a bazalku a rovněž přidáme k zelenině. Potom přidáme bujon s vodou. Přiklopíme a vaříme na mírném ohni 15 minut, než změkne mrkev nebo celer. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
Zatímco se obsah pánve bude chladit, dáme rajčata do vroucí vody na 30 sekund, než se sloupne slupka. Rajčata oloupeme a nahrubo nakrájíme už v míse, takže nepřijdeme o nic z jejich obsahu.
Smaženou zeleninu smíchejte s rajčaty a osolíme či ochutíme směsí koření bez soli. Rychlá rajská omáčka na těstoviny vystačí pro 2 - 3 osoby.