Rychlá a velice jednoduchá pórková polévka vás pohladí po jazyku i po duši.
Hodnocení
4.6
/ 5 (834x)
Doba přípravy
30 min
Chutnalo
131x
Ingredience
3 lžíce
olej
sůl
1 ks
vejce
máslo
2 kostky
natur bujon
mletý pepř
2-3 lžíce
hladká mouka
5 ks
pórek
Postup přípravy
Pórky očistíme, povadlé části odstraníme, podélně je rozkrojíme a propláchneme, aby mezi jednotlivými vrstvami nebyla nečistota, a pokrájíme je nadrobno.
V hrnci rozehřejeme olej a trochu másla na zjemnění, vsypeme mouku a lehce ji osmahneme dozlatova. Pak ji zalijeme studenou vodou, přidáme masox, dobře rozmícháme a přivedeme k varu.
Do vařící polévky vsypeme nakrájený a propláchnutý pórek a vaříme asi 15 minut doměkka. Ochutíme solí a pepřem. Kdo má rád, může přidat smetanu na zjemnění.
Vařící polévku sejmeme z ohně, vyklepneme do ní vejce, hned vidličkou rozšleháme a nakonec přidáme jemně nakrájenou petrželku.
Do polévky můžeme při podávání přidat nadrobno nakrájenou houstičku lehce osmaženou na másle nebo na směs másla s olejem.