1.5 kg | meruňky | |
300 g | třtinový cukr | |
10 g | citrusový pektin |
1. Meruňky vypeckujeme a překrájíme na čtvrtiny. Odvážíme množství vypeckovaných meruněk rovnou v hrnci, zde jsme odvážili přesně z 1 kg. Na dno dáme 2 lžíce vody a začneme na sporáku zahřívat, aby změkly. Připravíme si do misky citrusový pektin, který promícháme s cca 4 lžičkami z celkového množství cukru. Po pár minutách meruňky začnou měknout, nahrubo je rozmačkáme pomocí šťouchadla na brambory. Přidáme třtinový cukr (Můžeme použít i klasický bílý cukr, ovšem třtinový dodá marmeládě příjemnou karamelovou chuť.) a promícháme. Změklé meruňky rozmixujeme pomocí tyčového mixéru. Můžeme si zvolit, zda marmeládu rozmixujeme úplně do hladka či necháme kousky ovoce. Sesbíráme pěnu po okrajích.
2. Do probublávající marmelády vmícháme předem připravený citrusový pektin s cukrem a provaříme cca 5 minut. Celkově by se měla marmeláda vařit cca 10 minut, jen nezbytně nutnou dobu. Takto si uchová co nejvíce přirozené barvy, chuti i živin. Provedeme talířkový test: Na předem vychlazený talířek (můžeme dát do lednice) rozetřeme lžičku marmelády. Za minutu marmeládu zkontrolujeme a zjistíme, zda je dostatečně hustá. Pokud bychom chtěli hustější, přidáme ještě trochu rozmíchaného pektinu. Zakápneme ještě citronovou šťávou. Ochutnáme (vždy čistá lžička a nevracíme zpět), zda je dostatečně sladká podle naší chuti, případně ještě přidáme cukru.
3. Nyní se pokusíme pracovat co nejrychleji. Naplníme předem dobře vymyté sklenice, nejlépe ještě přelité vařící vodou či vysterilizované v troubě. Plníme těsně pod závit sklenice. Očistíme okraje navlhčeným papírovým ubrouskem a nakonec přetřeme okraje sklenice ubrouskem namočeným do alkoholu (slivovice, vodka...), stejně tak vnitřní část víček. Víčka upevníme na sklenicích pomocí zavařovací hlavy. Sklenice s meruňkovou marmeládou zavařujeme do poloviny ponořené ve vodě, po dobu 30 minut od dosažení teploty 80 °C. Nejsnadněji se zavařuje v elektrickém zavařovacím hrnci.
4. Po zavaření sklenice vytáhneme a postavíme na utěrku, aby nepraskly. Meruňkovou marmeládu necháme několik hodin vychladnout a poté skladujeme v chladu a temnu.
Je období prázdnin a to je čas, kdy zrají žluté, oranžové nebo načervenalé peckovice, které se řadí k nejzdravějšímu ovoci. Je čas dozrávání meruněk, které jsou známé již 4000 let a někdy se jim také říká "arménská jablka".
Letní ovoce v receptech: Ovocné koláče, marmelády a nepřekonatelná domácí griotka
Višně, meruňky, maliny a rybíz - také už vám letošní úroda tak trochu přerůstá přes hlavu? Máme pro vás pár osvědčených tipů, co s nasbíraným ovocem.
Meruňkový speciál: Dozrávající meruňky v receptech
Meruňky právě okupují naše zahrádky. Poklad mezi českým ovocem si zaslouží pozornost a co největší využití, co se týče zpracování. V čerstvé podobě do salátů, zapečené v koláčích a v neposlední řadě uchované v marmeládách a kompotech. Pojďme se podívat na pár šikovných receptů z meruněk.
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena