4 lžíce | máslo | |
2 lžíce | hladká mouka | |
0.8 l | zeleninový vývar | |
1 kelímek | smetana ke šlehání (33%) | |
1 ks | cibule šalotka | |
2-3 stroužky | česnek | |
1 miska | čerstvé hřiby | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
kmín | ||
jablečný ocet | ||
čerstvě mletý pepř |
1. Hříbky očistíme a nakrájíme na kousky o velikosti, jak máme rádi. Cibuli s česnekem oloupeme a obojí nasekáme nadrobno. Přichystáme si také silný zeleninový vývar.
2. V hrnci rozpálíme máslo a vsypeme cibuli. Za častého míchání orestujeme společně s kmínem. Poté přidáme česnek, necháme je krátce rozvonět, aby nezhořkl. Vsypeme houby a opět orestujeme. Zaprášíme hladkou moukou, zarestujeme a zalijeme zeleninovým vývarem, ale také smetanou. Vše přivedeme k varu a za mírného probublávání povaříme do změknutí hub. Podle potřeby houbovou omáčku ještě zahustíme jíškou z másla a hladké mouky, nebo naopak zředíme vývarem. Na závěr houbovou omáčku podle chuti osolíme, opepříme a okyselíme (jablečný ocet, citron apod.).
3. Rychlou houbovou omáčku podáváme s knedlíkem, ideálně domácím.
Budete je milovat! TOP 8 receptů na české omáčky
Co vás jako první napadne, když se řekne typicky české jídlo? Přece omáčka! Tradiční českou kuchyni si bez omáček nedokážeme představit - koprová, svíčková, rajská, ale hlavně kvalitně připravený guláš! Pojďme se podívat na ty nejlepší recepty našich čtenářů.
Knedlíky Češi milují: Recepty, které si najdou místo ve vaší kuchařce
Karlovarský, vídeňský, bramborový nebo klasický kynutý knedlík? Který na vašem talíři vítězí? Připravili jsme pro vás výběr nejoblíbenějších přílohových knedlíků, které k pečené huse nebo kachničce nemohou chybět.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena