podle potřeby | ||
---|---|---|
olej | ||
marináda | ||
2 lžičky | bylinky | |
1 lžička | grilovací koření | |
0.3 hrnku | hořčice plnotučná | |
2 lžíce | ostrý kečup | |
0.3 hrnku | kečup sladký | |
2 lžíce | kremžská hořčice |
Když se nečekaně rozhodnete grilovat a doma nemáte žádnou marinádu, ani naložené maso, osvědčila se mi tato marináda, která vznikla "co dům dal" a tyto suroviny má doma opravdu každý. Do hrníčku dáme plnotučnou hořčici, přidáme krémžskou hořčici, sladký kečup, trošku pálivého kečupu a grilovací koření. Ale pokud grilovací koření nemáme, může být jakékoliv koření na maso a bylinky, které zrovna doma najdeme. Vše promícháme. Aby se to trošku zředilo, protože nám vznikne hodně hustá konzistence, přidáme trochu oleje. Marináda se pak bude i lépe obalovat na maso a nepřichytávat ke grilu. Poté jen maso na grilování celé v marinádě obalíme a může se začít ihned grilovat. Nejlepší je nechat maso v marinádě co nejdéle naložené, ale výborné je i v případě, když se obalené maso griluje ihned po naložení. Tato rychlá a výborná marináda na grilování opravdu stojí za vyzkoušení.
Kvalitní grilované maso už jen s trochou soli a pepře může chutnat lahodně. Grilováním vždy zdůrazníme chuť masa, marinády mají za úkol tuto chuť zachovat, maso ovonět, zjemnit a samozřejmě dochutit. Možná také máte "tu svou zaručenou", kterou pravidelně mícháte z tajných ingrediencí. Ale jaká jsou pravidla, co by mělo být základem marinády?
Marinády, které připravujeme k nakládání masa před grilováním, maso okoření a zjemní, tím se zkrátí doba přípravy. Maso zůstane šťavnaté, jen to nesmíme přehnat se solí, která maso vysušuje. Proto všeobecně při přípravě marinád platí, že by neměly obsahovat soli příliš, raději maso dosolíme až na talíři. Marinády mohou být pikantní, kyselé, nasládlé, exotické i ovocné. Bílé maso (kuřecí, krůtí, králičí) nakládáme do olejových marinád, k tmavším masům se hodí spíše marinády vinné či octové.
Maso před marinováním dobře omyjeme pod studenou tekoucí vodou, osušíme papírovou utěrkou a naložíme do vymíchané marinády. Maso uložíme do plastové, keramické nebo skleněné misky, zakryjeme a necháme naložené 12 - 24 hodin v chladu. Maso musí být v marinádě celkově ponořené.
Před grilováním maso pomocí grilovacích kleští vyjmeme a necháme okapat, nepoužíváme vidličku. Gril rozehřejeme a marinované maso pečeme přímo na grilovacím roštu nad žhavými uhlíky nebo na hliníkové fólii. Maso můžeme potírat marinádou i během pečení.
Rozpalte gril: Grilujeme 7 dní v týdnu
Léto je sice pomalu u konce, ale pár teplých večerů před sebou určitě ještě máme. A tak jsme pro vás vybrali 7 masových receptů na gril, které stojí za vyzkoušení, a které ještě stihnete.
Autor:jessynka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena