1000 g | rybíz | |
těsto | ||
---|---|---|
70 g | cukr | |
1 špetka | sůl | |
100 g | máslo | |
2 ks | žloutek | |
250 ml | mléko | |
citronová kůra | ||
500 g | polohrubá mouka | |
20 g | čerstvé droždí | |
drobenka | ||
100 g | máslo | |
100 g | cukr moučka | |
1 lžička | vanilkový cukr | |
250 g | polohrubá mouka | |
na potření | ||
máslo | ||
1 ks | žloutek |
Nejdříve si připravíme kvásek. Droždí mícháme se lžičkou cukru tak dlouho, dokud se nerozpustí. Potom přidáme postupně asi 100 g mouky, 100 ml vlahého mléka a vymícháme těstíčko, které necháme vykynout. Nyní zaděláme kynuté těsto. Máslo necháme rozpustit a ve vlažném mléce rozšleháme žloutky. Do mísy nasypeme zbývající mouku a cukr. Přidáme citronovou kůru a kvásek. Za stálého míchání přiléváme postupně mléko a vlahé rozpuštěné máslo. Těsto dobře propracujeme, zakryjeme utěrkou a necháme vykynout. Rybíz očistíme od stopek, vypereme a necháme okapat. Z mouky, másla a cukru připravíme rukama drobenku. Těsto rozdělíme na polovinu a tence rozprostřeme na dva plechy, které nejdříve vyložíme pečícím papírem a potřeme máslem. Těsto stlačujeme, tak aby vznikly vyšší okraje, které potřeme rozšlehaným žloutkem. Střed poklademe rybízem a posypeme drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 30 minut. Vychladlý rybízový koláč s máslovou drobenkou nakrájíme na kousky a podáváme k odpolední kávě nebo čaji.
Když není čas na pečení: Recept na rychlý koláč s rybízem
Dnes si podle FOTOPOSTUPU krok za krokem ukážeme, jak rychle připravit rybízový koláč s drobenkou. Je jednnoduchý, rychlý a výborný.
Rybíz právě dozrál: Vyzkoušejte rybízový koláč se sněhovou peřinou
Rybíz dozrál, proto je čas si z něj upéct velmi dobrý koláč. Ideální je červený rybíz, na recept však lze použít i rybíz bílý. Pouze černý rybíz není pro tento druh koláče vhodný.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena