8 ks | vejce | |
200 g | máslo | |
1 ks | jablko | |
250 g | cukr krupice | |
150 g | rybíz | |
370 g | hladká mouka | |
0.5 lžičky | citronová kůra | |
1 kelímek | smetana ke šlehání | |
1 balíček | skořicový cukr | |
1 balíček | pudinkový prášek | |
na ozdobu | ||
---|---|---|
rybíz | ||
skořicový cukr | ||
na obalení | ||
hrubá mouka | ||
podle potřeby | ||
hrubá mouka na vysypání | ||
máslo na vymazání formy |
1. Rybíz (červený, bílý) očistíme a oloupané jablko nakrájíme na kostičky. Ovoce smícháme s trochou hrubé mouky. Změklé máslo utřeme s polovinou cukru. Pak do směsi zašleháme žloutky a pudinkový prášek (vanilkový, smetanový, karamelový). Nakonec do vyšlehané pěny přisypeme skořicový cukr i citronovou kůru a vmícháme ohřátou smetanu.
2. Bílky vyšleháme se zbylým cukrem do pevného sněhu. Po částech sníh spolu s moukou přidáme do těsta. Nakonec do těsta na rybízovou bábovku vmícháme připravené ovoce.
3. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy a zvolna pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut na 170 °C. Rybízovou bábovku necháme částečně vychladnout, potom bábovku opatrně vyklopíme a necháme vychladnout úplně.
4. Před podáváním posypeme rybízovou bábovku cukrem, případně ozdobíme kuličkami rybízu.
Vše o rybízu – druhy, prospěšné látky a využití v kuchyni
Rybíz je oblíbené bobulové ovoce, které najdeme snad na každé zahrádce. Pěstuje se červený, bílý nebo černý druh, ale na trhu je i růžová, sladší varianta. Právě v těchto letních dnech nastává doba sběru rybízu, a tak se o něm pojďme dozvědět něco víc.
Citronová babeta s rybízem krok za krokem: Vzpomínka na dětství
Citronovou babetu si možná vybavíte jako oblíbený moučník z dětství. Pojďme se ji dnes naučit připravit krok za krokem, aby byla voňavá, nadýchaná a vláčná, přesně tak, jak má být.
Autor:Renata Hřebíčková
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena