Na rybí hranolky můžeme použít celého lososa nebo velkého pstruha, ale také jen filé z obou ryb. Rybu nebo filé necháme rozmrznout, jestli jsou zmrzlá. Pokud budeme připravovat hranolky z celé ryby, je třeba rybu nejprve stáhnout z kůže a vykostit, případně je ještě pomocí pinzety zbavíme větších kostí.
Česnek oloupeme, prolisujeme a utřeme se solí. Připravené filety nakrájíme na hranolky asi o velikosti malíčku. Opatrně je potřeme česnekovou pastou, okořeníme je kořením a zakapeme citronovou šťávou.
Takto připravené hranolky necháme alespoň hodinu uležet, ale lepší je to přes noc.
Druhý den si rozehřejeme v pánvi vyšší vrstvu. Rybí hranolky obalíme v hladké mouce a rozehřátém oleji je orestujeme dozlatova.
Rybí hranolky se hodí jako hlavní chod s brambory nebo jako chuťovka k různým oslavám a jiným slavnostním příležitostem.