1 stroužek | česnek | |
3 lžičky | máslo | |
150 ml | majonéza | |
2 ks | rajče | |
1 lžíce | kečup | |
3-4 listy | ledový salát | |
3 ks | hamburgerová bulka | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
olej | ||
podle chuti | ||
sůl | ||
pepř bílý mletý | ||
chilli omáčka | ||
směs | ||
1 lžička | solamyl | |
1 ks | bílek | |
1 ks | chilli paprička | |
1 lžička | citronová šťáva | |
1 lžička | rybí omáčka | |
2 lžíce | čerstvá petrželka | |
2 ks | jarní cibulka (bílá část) | |
500 g | filety z tresky bez kůže |
Vykostěné filety z tresky nasekáme na drobné kousky. Jarní cibulku a očištěnou chilli papričku nakrájíme najemno. Vše vložíme do mísy, osolíme, opepříme, zakapeme citronovou šťávou, přidáme rybí omáčku, solamyl, nasekanou petrželku a spolu s bílkem prohněteme. Takto připravenou směs necháme v chladu asi 20 minut odležet.
Mezitím si připravíme ostatní ingredience. Salát očistíme, rozbereme na listy a rajčata nakrájíme na plátky. Máslo utřeme s prolisovaným česnekem dohladka. Housky na hamburgery rozkrojíme na poloviny, na řezu je potřeme ochuceným máslem a krátce na grilu opečeme. Z majonézy, kečupu a chilli omáčky vyšleháme jemně pikantní dresink.
Z rybí směsi tvoříme vyšší placičky, které na olejem potřeném grilovacím plátu necháme z obou stran propéci dozlatova. Polovinu připravené housky na hamburgry potřeme dresinkem a poklademe zeleninou. Na zeleninu položíme horkou rybí placičku, překryjeme druhou polovinou housky a ihned podáváme.
Rybí burger na grilu podáváme při zahradní párty jako chuťovku či jako lehkou večeři.
Jak na šťavnatý domácí burger?
Pravý hamburger se dělá z hovězího, ideálně z hovězího plecka, které je samo o sobě šťavnaté a nedá se vysušit. Masu se pověnujte, ideální je doma čerstvě pomleté v mlýnku na maso (na hrubé zrno). Do masové směsi na burgry nepatří žádné vajíčko ani strouhanka, k ochucení stačí sůl a pepř, nikdy nepřebíjejte základní chuť masa kořením.
Majitel pražského podniku Dish - Fine Burger Bistro Matouš Petráň a šéfkuchař Jiří Janouch ukazují, jak jíst hamburger pohodlně a bez toho, abyste se ušpinili. Naučte se to!
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena