1 lžíce | máslo | |
2 ks | žloutek | |
1-2 větvičky | rozmarýn | |
1 lžíce | hladká mouka | |
1 lžíce | citronová šťáva | |
150 ml | zeleninový vývar | |
200 ml | sladká smetana | |
100 ml | bílé suché víno | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý černý pepř |
Z mouky a másla si připravíme světlou jíšku. Lístky rozmarýnu otrháme a jemně usekáme. Smetanu spolu se 100 ml vývaru přivedeme k varu. Potom vmícháme připravenou jíšku a na mírném ohni vaříme asi 10 minut. Do omáčky přilijeme víno, zbývající vývar a rozšlehané žloutky. Za stálého míchání opět přivedeme k varu, přidáme usekaný rozmarýn, sůl a pepř. Krátce povaříme a dochutíme citronovou šťávou. Rozmarýnovou omáčku podáváme zejména k bílým pečeným nebo dušeným masům. Výborně chutná i k masům připravovaným na česneku.
Rozmarýn: Voňavá bylinka pro zdraví i na vaření
Silná a peprná vůně čerstvého rozmarýnu, s náznakem kafru a borovice, je nezaměnitelná. Rozmarýn lékařský je dřevnatou stálezelenou trvalkou, která natolik zimovzdorná, že se k pěstování hodí i do těch nejchladnějších oblastí. Bývá základem směsi provensálského koření a velmi dobře se kombinuje i s jinými bylinkami, sladkými i slanými pokrmy. Pojďme si o rozmarýnu říci více a naučme se jej správně používat při vaření.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena