3-4 stroužky | česnek | |
1 lžíce | mandle | |
2 ks | červená kapie | |
1 kg | vepřový bůček | |
5 řapíků | řapíkatý celer | |
1 lžíce | bazalkové pesto | |
2 lžíce | červený chilli olej | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
olej | ||
podle chuti | ||
sůl | ||
mletý černý pepř |
Plát libového vepřového bůčku očistíme a zbavíme kůže tak, aby na mase zůstala bílá vrstva tuku, kterou nakrájíme na drobnou mřížku. Oloupaný česnek prolisujeme a v mističce smícháme se 2 lžícemi chilli oleje a lžící strouhaných mandlí dohladka. Kapie očistíme a nakrájíme na kroužky. Řapíky celeru oloupeme a pokrájíme na špalky asi 2 cm dlouhé. Plát bůčku osolíme, opepříme a z masité strany silně potřeme směsí pesta. Maso pevně svineme v rolku, kterou zajistíme potravinářskou nití. Pak rolku ze všech stran zprudka opečeme na oleji a přendáme do pekáčku. Bůčkovou rolku s pestem podlijeme malým množstvím vývaru a ve středně vyhřáté troubě upečeme doměkka. Ke konci pečení teplotu zvýšíme a k výpeku přidáme nakrájenou kapii a celer. Na mase se vytvoří růžová krustička a zelenina bude akorát, ne rozvařená. Z upečené bůčkové rolky s pestem odstraníme nitě, nakrájíme ji na plátky a rozdělíme na porce. Maso obložíme zeleninou, přelijeme šťávou a podáváme s opečeným bramborem nebo hranolky.
Pesto na víc způsobů: Jak ho použít při vaření?
Pesto nebo Pesto alla genovese je zelená omáčka, jejíž hlavní složkou je bazalka. Kromě pesta bazalkového se můžeme setkat s omáčkou připravenou také ze špenátu, medvědího česneku či rukoly. Pojďme se podívat na samotnou přípravu, ale také chuťově vynikající recepty, kde pesto hraje významnou roli.
Sezóna medvědího česneku odstartovala - naučte se z něj připravit skvělé pesto, polévku i přílohu
Nezaměnitelná vůně medvědího česneku je skutečným znamením, že jaro je tu v plné síle. Medvědí česnek je doslova zelený poklad a vyplatí se ho zařadit do řady pokrmů. Jak na to?
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena