Použijeme mleté maso buď půl na půl a nebo já používám krůtí nebo drůbeží. Maso promícháme s jemně nakrájenou cibulkou, vejci, rajčatovým protlakem
nebo kečupem, solí, pepřem, strouhankou a moukou. Vše důkladně promícháme - nejlépe rukou. Hmota by měla být hustší.
Připravíme si náplň. Strouhanku navlhčíme mlékem, promícháme s nastrouhanou nebo nadrobenou nivou, vejcem a změklým máslem. Trošku našleháme.
Masovou hmotu rozválíme na pomoučněném vále nebo silikonové podložce na silnější plát. Ten pomažeme sýrovou náplní a posypeme jemně pokrájenou petrželkou. Ta nemusí být. Plát mletého masa srolujeme a snažíme se dobře přitlačit. Roládu z mletého masa plněnou nivou dáme do pekáče, pomažeme bílkem a podlijeme trochu vodou. Pečeme ji asi 20 minut při 200 °C. Potom podlijeme a přelijeme i roládu a pečeme dalších 25 minut na 180 °C.
Upečenou roládu z mletého masa plněnou nivou podáváme s brambory, bramborovou kaší nebo jen tak zastudena s chlebem. Roláda je výborná i samostatně se salátem.