1-1 kg | hovězí roštěnec | |
5 g | sůl | |
2 špetky | pepř | |
2 lžíce | rostlinný olej | |
3 lžíce | plnotučná hořcice |
Roastbeef připravujeme z roštěnce, nejméně z kilového kusu masa, které zbavíme všech povrchových blan a svážeme provázkem, aby dobře drželo pohromadě. Maso důkladně osolíme a potřeme olejem, na pánvi rozehřejeme tuk a maso na něm zprudka opečeme ze všech stran. Výpek se všemi přípečky dáme do pekáče, vložíme na ně opečené maso, potřeme jej hořčicí, znovu osolíme a opepříme. Pekáč s masem vložíme do trouby a teplotu udržujeme na sto stupních Celsia. Vše nyní necháme na troubě, občas můžeme nahlédnout a opatrným pohybem vidličkou můžeme zkusit tuhost masa, která se pečením mění. Zkušenost a opakované pečení masa na tento způsob vás naučí, jak takto poznat pečením měnící se strukturu masa a rozpoznat stupeň propečení.
Takto se roastbeef peče přibližně 3 hodiny, po vypnutí trouby se nechává ještě zhruba půl hodiny uvnitř odpočívat.
Maso podáváme buď ihned, obvykle s bramborovou přílohou, holandskou omáčkou a dušenou či restovanou zeleninou, nebo za studena nakrájené na velmi tenké plátky, a to s použitím libovolné studené omáčky jako dipu.
Kupujeme hovězí maso: Víte, jak upravit hovězí roštěnec, kližku či plec?
Nákup masa je pro některé výpravou do neznáma. A co teprve rozluštit, k čemu se hodí plec, kližka nebo roštěnec. Tady je jednoduchý klíč k hovězímu - jeho výběru a přípravě.
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena