8 stroužků | česnek | |
4 lžíce | máslo | |
300 g | rýže | |
200 ml | bílé víno | |
1 balíček | strouhaný parmazán | |
400 g | kuřecí prsa | |
400 ml | masový vývar | |
3 lžíce | hrášek sterilovaný | |
800 g | masité rajče | |
8 ks | jarní cibulka (bílá část) | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
8 lístků | rozmarýn | |
mletý černý pepř | ||
4 ks | nakládané feferonky | |
na ozdobu | ||
nať cibulová |
Maso omyjeme, osušíme, nakrájíme na kostičky a orestujeme na oleji.. Bílé cibulky očistíme a nasekáme na drobno. Česnek sloupneme a stroužky jemně pokrájíme. Okapané feferonky očistíme od semínek a jemně nakrájíme. Rýži propereme pod tekoucí vodou. Omytá rajčata spaříme vařící vodou, zbavíme slupky a nakrájíme na kolečka. Na másle necháme zpěnit cibulku s česnekem, vsypeme okapanou rýži a ještě chvíli restujeme. Přidáme připravené maso, feferonky, sůl, pepř a rozmarýn. Vše podlijeme vínem a necháme přejít varem. Podlijeme vývarem a lehce vmícháme nakrájená rajčata. Dusíme velice zvolna pod pokličkou, dokud se tekutina nevsákne do rýže a vývar se neodpaří. Nakonec vmícháme sterilovaný hrášek a můžeme podávat. Hotové rizoto rozdělíme na porce, posypeme strouhaným parmazánem a ozdobíme usekanou natí jarní cibulky. Rizoto s rajčaty a masem podáváme s čerstvými zeleninovými saláty.
Neodolatelné recepty na rizoto: S kuřecím, zeleninou a pravé italské v krémové podobě
Rizoto je původně pravým italským pokrmem, který si žádá pečlivou přípravu a stanovený postup. Ovšem po Česku si jej připravujeme po svém - většinou v nekrémové variantě. Dnes se podíváme na ty nejlepší recepty, které u našich čtenářů bodují.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena