1 stroužek | česnek | |
2 lžíce | olej | |
1 lžíce | máslo | |
1 ks | cibule | |
1 hrnek | rýže | |
2 hrnky | zeleninový vývar | |
3-4 lžíce | zelený hrášek | |
350 g | houby čerstvé | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
tymián | ||
parmazán | ||
drcený kmín | ||
mletý černý pepř |
Houby očistíme a nakrájíme na kousky. Oloupanou cibuli a česnek jemně nasekáme. Na lžíci másla a oleje krátce zpěníme cibulku s česnekem, přidáme rýži, sůl a špetku tymiánu a vše krátce osmahneme. Pak přilijeme vývar a zakryté zvolna dusíme doměkka. V hluboké pánvi rozehřejeme olej, vložíme houby, které ochutíme solí, pepřem a drceným kmínem a zvolna 15 minut podusíme doměkka. Asi 5 minut před dokončení přidáme k houbám hrášek, podle potřeby přilijeme lžíci vývaru a necháme dodusit. Dušenou rýži promícháme s houbami a hráškem, podle chuti osolíme a můžeme servírovat. Rizoto s houbami a hráškem podáváme jako hlavní chod. Vhodnou přílohou je podle vlastní chuti strouhaný parmazán.
Neodolatelné recepty na rizoto: S kuřecím, zeleninou a pravé italské v krémové podobě
Rizoto je původně pravým italským pokrmem, který si žádá pečlivou přípravu a stanovený postup. Ovšem po Česku si jej připravujeme po svém - většinou v nekrémové variantě. Dnes se podíváme na ty nejlepší recepty, které u našich čtenářů bodují.
Houbové hody: Zkuste houby zamrazit, usušit i naložit
Letošní sezóna houbařům mimořádně přeje. Plné košíky nasbíraných trofejí zaměstnají v těchto dnech nejednu hospodyňku. Dříve se říkalo houbám "maso chudých". Toto označení není daleko od pravdy, neboť z nich můžeme udělat například řízky nebo sekanou, ale také samozřejmě mnohem zajímavější delikatesy.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena