2-3 lžičky | máslo | |
100 g | parmazán | |
1-2 sklenky | červené víno suché | |
2 ks | červená řepa | |
1 ks | červená cibule | |
400 g | rýže arborio | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý pepř | ||
čerstvý tymián | ||
podle potřeby | ||
1 l | vývar | |
olivový olej |
Na trošce olivového oleje necháme zpěnit na jemno nakrájenou červenou cibuli, ke které přidáme tenké proužky nebo kostičky syrové červené řepy. Není nutné řepu s cibulí nijak extra dlouho restovat, takže přidáme rýži, nejlépe rýži Arborio, když nemáme, můžeme použít i klasickou a nechat ji chvíli na pánvi, dokud nezačne jemně syčet. To je znamení k tomu, abychom přidali 1 dl suchého červeného vína, které necháme téměř odpařit. Jakmile z vína na pánvi téměř nic nezůstane, je čas na vývar, který musíme postupně přilévat, dokud nebude rýže uvařená. Pokud nemáme připravený domácí vývar, rozpustíme si v horké vodě zeleninový bujon. Na pánvi musí být pořád tekutina, aby rizoto nebylo suché. V tomto bodě je ideální použít trochu soli. Záleží také, jak výrazný a dochucený máme vývar. Jakmile máme pocit, že je rýže tak akorát, přidáme k ní nastrouhaný parmazán a promícháme. Měl by se celý rozpustit. Pak přijde na řadu máslo a tymián - můžeme dát i rozmarýn. Rizoto s červenou řepou nezapomeneme ochutnat, jestli není potřeba přidat trošku více soli nebo pepře. Rizoto s červenou řepou rozdělíme na nahřáté talíře a ihned podáváme jako zdravý a rychlý hlavní chod.
Jak na správné a chuťově dokonalé rizoto?
Do rizota se většinou pouštíme, pokud chceme zpracovat zbytky rýže, proto ho mnozí chápou, jako jakýsi podřadný "pokrm chudých". Ani školní jídelny tomuto jídlu moc reputaci nepozvedly, Pokusíme se vám ale dokázat, že rizotem byste klidně mohli pohostit krále.
Autor:Trixie
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena