400 g | rané brambory | |
500-600 g | vysoký roštěnec na rib eye steak | |
příloha | ||
---|---|---|
2 lžíce | cukr | |
1 lžíce | sůl | |
1 lžíce | máslo | |
250 ml | bílé víno | |
350 g | zelený chřest | |
podle chuti | ||
sůl | ||
mletý černý pepř | ||
omáčka | ||
120 g | máslo | |
2 ks | žloutek | |
100 ml | bílé víno | |
15 kapek | citronová šťáva | |
1 lžíce | vinný ocet (bílý) | |
50 ml | vývar z chřestu | |
podle potřeby | ||
olivový olej |
Vysoký roštěnec na rib eye steak očistíme, lehce rukou naklepeme, z obou stran potřeme silnou vrstvou olivového oleje, osolíme hrubou solí a opepříme čerstvě mletým černým pepřem. Steak necháme při pokojové teplotě asi 30 minut odležet. Mezitím připravíme brambory. Větší rané neoloupané brambory očistíme pod tekoucí vodou a nakrájíme na čtvrtky. Pak brambory vložíme do vroucí osolené vody a vaříme asi 10 - 15 minut. Do poloměkka uvařené brambory slijeme, zakryjeme poklicí a po dvou minutách silně protřeseme. Poté je rozložíme v jedné vrstvě do zapékací mísy, osolíme, silně potřeme olivovým olejem a v předehřáté troubě pečeme při 220 °C asi 40 minut dozlatova. Během pečení brambory několikrát otočíme. Jako přílohu uvaříme chřest. Chřest omyjeme, dřevnaté konečky odřízneme a případně tvrdší slupku oloupeme. Stonky svážeme potravinovou nití. Ve vyšším hrnci přivedeme k varu vodu s bílým vínem, solí, cukrem a lžící másla. Pak vložíme chřest a vaříme nastojato (špičkami nahoru) asi 3 - 5 minut, aby byl akorát na skus. Uvařený chřest ihned ochladíme studenou vodou a necháme okapat. Připravíme si holandskou omáčku. V malém kastrůlku povaříme asi 3 minuty vinný ocet, bílé víno, vývar z chřestu a pepř. Ochucenou zálivku necháme zcela vychladnout. Máslo rozpustíme. Připravíme si hrnec s vroucí vodou (voda musí jen pouštět malé bublinky), na který postavíme mísu se žloutky. Ke žloutkům přidáme 2 lžíce studené zálivky a pilně šleháme, dokud nevznikne bohatá světlá pěna. Dbáme na to, aby se vejce nesrazila. Pak postupně přiléváme přepuštěné máslo, mísu již odstavíme z tepla a šleháme, dokud máslo omáčku nezahustí. Nakonec do omáčky zašleháme podle chuti sůl, pepř a citronovou šťávu. Odležený steak zprudka opečeme na dobře rozpálené suché pánvi. Nejdříve pečeme z jedné strany přibližně 3 minuty, pak teplotu o třetinu snížíme, maso otočíme a pečeme další asi 3 - 4 minuty. Opečený steak přeložíme do zapékací misky a vložíme na 6 minut do horké trouby předehřáté na 220 °C. Poté maso vyjmeme z trouby, položíme na něj lžičku másla, zakryjeme a necháme ještě dalších 5 - 7 minut odpočinout (dojít). Hotový Rib eye steak šikmým řezem rozkrojíme na 4 stejné plátky, rozdělíme po dvou kusech na porce a přelijeme vypuštěnou šťávou s máslem. Steak obložíme zeleným chřestem přelitým holandskou omáčkou a opečenými bramborami. Rib eye steak s chřestem, holandskou omáčkou a pečeným bramborem podáváme jako hlavní chod, který je vhodný pro slavnostní příležitosti.
Jak připravit šťavnatý steak? Zapomeňte na olej v pánvi!
Myslíte si, že umíte udělat dobrý šťavnatý steak? Možná, že fígle, které vám ukáže Václav Frič, šéfkuchař a majitel restaurace Na Pekárně v Čakovičkách, vás překvapí.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena