těsto | ||
---|---|---|
1 špetka | sůl | |
6 ks | bílek | |
30 g | hladká mouka | |
100 g | mleté ořechy | |
200 g | třtinový cukr | |
náplň 2 | ||
3 ks | žloutek | |
150 g | hořká čokoláda | |
1 kelímek | smetana ke šlehání | |
náplň 1 | ||
200 g | bílá čokoláda | |
1 kelímek | smetana ke šlehání | |
150 g | burákové máslo |
Ve vodní lázni samostatně rozehřejeme bílou čokoládu se třetinou smetany a hořkou čokoládu. Doporučuji použít opravdu kvalitní čokoládu, ne levnou čokoládu na vaření. Oba základy pro krém necháme vychladnout, občas je zamícháme. Zatím si troubu předehřejeme na 150 °C na horkovzduch. Do bílků dáme špetku soli a vyšleháme z nich pevný sníh. Pak do něj zašleháme cukr a ořechy smíchané s moukou. Těsto rovnoměrně rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme do světlehněda. Upečený korpus necháme vychladnout. Během chladnutí si ušleháme na první náplň zbylou smetanu ke šlehání. Do pevné šlehačky vmícháme burákové máslo a bílou čokoládu. Do vychladlé tmavé čokolády vmícháme žloutky. Pokud je dáte do horké nebo teplé čokolády, žloutky se uvaří. Smetanu ke šlehání na druhý krém taky ušleháme a po částech do ní zašleháme čokoládu. Vychladlý korpus rozpůlíme na stejné poloviny. Na jednu naneseme burákový krém, na druhou čokoládový. Nakonec dáme obě placky na sebe. Nakonec řezy s burákovým krémem ozdobíme podle fantazie. Řezy s burákovým krémem necháme ztuhnout, nejlépe přes noc v lednici. Ztuhlý koláč nakrájíme na kostky 2 x 2 cm, posypeme mátou a můžeme podávat.
Autor:Vilienka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena