800 g | čerstvé sardinky | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
olej | ||
hladká mouka | ||
podle chuti | ||
sůl | ||
citronová šťáva | ||
mletý černý pepř | ||
máslo | ||
125 g | máslo | |
1 ks | šalotka | |
1 hrst | čerstvá řeřicha | |
1 lžička | pálivá chilli omáčka |
Nejdříve si připravíme máslo. Šalotku oloupeme a nakrájíme na jemné kostičky. Řeřichu nasekáme nadrobno. Změklé máslo našleháme s chilli omáčkou, vmícháme cibulku a řeřichu a podle chuti osolíme a opepříme. Máslo vložíme do misky (případně tvořítek) a necháme v chladu ztuhnout. Sardinky zbavíme hlavy, vykucháme, odstraníme páteřní kost a řádně omyjeme. Rybky osušíme, zakapeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. V rozpáleném oleji sardinky osmažíme z obou stran dozlatova a necháme na papírové utěrce okapat. Osmažené sardinky podáváme teplé s řeřichovým máslem a celozrnným pečivem nebo opečeným toastem. Ochucené řeřichové máslo vydrží zamrazené v plastové nádobě až 2 měsíce.
Recept na domácí máslo krok za krokem
Výroba domácího másla nás nevyjde výrazně levněji, než když jej koupíme, ale máslo lze různě dochutit a poté se nám výroba voňavého a čerstvého domácího másla opravdu vyplatí.
Delikatesa za pár korun: Domácí bylinkové máslo krok za krokem
Bylinkové máslo skvěle chutná na grilovaném masu, pečené rybě, bramborách, ale klidně i jen tak na rozpečené bagetě. Recept je velmi snadný, přitom působí na každém pokrmu luxusním dojmem.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena