1 ks | syrová červená řepa | |
1 lžíce | olej | |
2 stroužky | česnek | |
1 ks | sýr lučina | |
50 kg | balkánský sýr | |
1 hrst | salát | |
4 plátky | bílý toastový chléb | |
1 lžička | sůl a mletý pepř |
Nejdříve začneme přípravou řepy. Řepu umyjeme, oloupeme a vložíme do alobalu. Zakápneme olejem, osolíme, opepříme a přidáme pár stroužků česneku. Takto připravenou řepu zabalíme do alobalu a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C zhruba 45 minut. Po upečení by měla být řepa měkká. Vychladnutou řepu poté nakrájíme na tenké plátky.
Toustový chléb namažeme lučinou, poklademe plátky pečené řepy, následně naneseme čerstvý salát a na plátky nakrájený balkánský sýr. Přiklopíme druhou stranou toastového chlebu a můžeme hned konzumovat.
Červená řepa: Levná surovina chutná na desítky způsobů
Červená řepa je jedním z nejzdravějších a také stále nejlevnějších druhů zeleniny, přesto je v našich jídelníčcích zbytečně opomíjená. Díky svým zdraví prospěšným účinkům a při správné přípravě i výborné chuti, by rozhodně měla mít své zasloužené místo v (nejen) podzimním jídelníčku. Jak si ji připravit tak, aby opravdu chutnala?
Autor:Jitka Langeova
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena