Namočíme si velké bílé nebo červené fazole do druhého dne. Slijeme fazole, vložíme je do hrnce a zalijeme je dostatečným množstvím studené vody. Fazole přivedeme do varu na prudkém ohni. Pak snížíme teplotu a dusíme je nepřikryté asi 30 - 35 minut doměkka. Uvařené fazole slijeme.
Mezitím si připravíme omáčku. Zeleninu očistíme. Cibuli nasekáme najemno, česnek na nudličky, celer a mrkev na kostky. Usmažíme cibuli dozlatova na rozehřátém oleji. Přidáme celer, tymián, bobkový list, oregano, chilli, rajčata, vodu, med sůl a pepř. Vše přivedeme k varu. Přikryjeme a dusíme asi 1 hodinu, až omáčka trochu zhoustne a zelenina změkne.
Zatím si předehřejeme troubu na 190 °C. Fazole a omáčku vložíme do zapékací misky nebo pekáčku a pečete asi 20 - 25 minut, až jsou fazole měkké. Z řeckých fazolí vyjmeme bobkové listy a snítky tymiánu.
Řecké fazole podáváme podle chuti. Vhodnou přílohou jsou fazole.