Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kousky. Na rozpáleném oleji si v hrnci necháme orestovat kořenovou zeleninu. Během restování necháme rozvonět i koření (celou skořici, hřebíček, celý pepř a nové koření). Poté zaprášíme moukou a umícháme světlou jíšku. K jíšce přidáme rajský protlak, na kousky nakrájená čerstvá rajčata a ještě vše krátce za stálého míchání osmažíme. Smažením protlaku a rajčat na rajskou omáčku částečně srazíme jeho kyselost. Vše zalijeme zeleninovým vývarem a povaříme cca 10 - 15 minut na mírném plameni za častého promíchání. Podle chuti rajskou omáčku osolíme a ocukrujeme.
Povařenou rajskou omáčku přecedíme, podle potřeby ještě dochutíme cukrem, solí, případně okyselíme, a můžeme podávat klasicky s houskovým knedlíkem, těstovinami nebo rýží. Můžeme přidat plátek masa, ale my v tomto případě použili opečené marinované tofu.
Rajská omáčka od babičky chutná velmi dobře a je u nás doma jednou z nejoblíbenějších.
Budete je milovat! TOP 8 receptů na české omáčky
Co vás jako první napadne, když se řekne typicky české jídlo? Přece omáčka! Tradiční českou kuchyni si bez omáček nedokážeme představit - koprová, svíčková, rajská, ale hlavně kvalitně připravený guláš! Pojďme se podívat na ty nejlepší recepty našich čtenářů.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena