0.2 ks | celer | |
2 ks | mrkev | |
2 ks | petržel | |
3 ks | bobkový list | |
8 ks | rajčata | |
200 g | rajský protlak | |
podle chuti | ||
---|---|---|
hřebíček | ||
skořice celá | ||
sůl | ||
umeocet | ||
cukr | ||
podle potřeby | ||
hladká mouka | ||
rostlinný olej | ||
celý pepř | ||
zeleninový vývar | ||
příloha | ||
houskový knedlík | ||
marinované tofu |
Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kousky. Na rozpáleném oleji si v hrnci necháme orestovat kořenovou zeleninu. Během restování necháme rozvonět i koření (celou skořici, hřebíček, celý pepř a nové koření). Poté zaprášíme moukou a umícháme světlou jíšku. K jíšce přidáme rajský protlak, na kousky nakrájená čerstvá rajčata a ještě vše krátce za stálého míchání osmažíme. Smažením protlaku a rajčat na rajskou omáčku částečně srazíme jeho kyselost. Vše zalijeme zeleninovým vývarem a povaříme cca 10 - 15 minut na mírném plameni za častého promíchání. Podle chuti rajskou omáčku osolíme a ocukrujeme.
Povařenou rajskou omáčku přecedíme, podle potřeby ještě dochutíme cukrem, solí, případně okyselíme, a můžeme podávat klasicky s houskovým knedlíkem, těstovinami nebo rýží. Můžeme přidat plátek masa, ale my v tomto případě použili opečené marinované tofu.
Rajská omáčka od babičky chutná velmi dobře a je u nás doma jednou z nejoblíbenějších.
Budete je milovat! TOP 8 receptů na české omáčky
Co vás jako první napadne, když se řekne typicky české jídlo? Přece omáčka! Tradiční českou kuchyni si bez omáček nedokážeme představit - koprová, svíčková, rajská, ale hlavně kvalitně připravený guláš! Pojďme se podívat na ty nejlepší recepty našich čtenářů.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena