0.5 stroužku | česnek | |
1 špetka | sůl | |
100 g | máslo | |
400 ml | smetana | |
10 g | pažitka | |
100 g | šalotka | |
600 g | lišky | |
200 ml | bílé suché víno | |
0.5 g | čerstvě mletý bílý pepř | |
příloha | ||
---|---|---|
1 špetka | sůl | |
1 ks | vejce | |
10 g | petrželka | |
175 g | mléko | |
100 g | rohlík | |
90 g | hrubá mouka | |
1 špetka | muškátový oříšek | |
na ozdobu | ||
10 g | pažitka |
Pažitku nakrájíme na jemno. Šalotku a česnek oloupeme a také nakrájíme na jemno. Lišky očistíme nožem, případně rychle opereme pod tekoucí vodou. Ve větší pánvi na másle zpěníme šalotku s česnekem, přidáme lišky a podusíme. Zalijeme bílým vínem, necháme vyvařit a zalijeme smetanou. Povaříme do zhoustnutí a nakonec dochutíme solí a čerstvě mletým bílým pepřem. Žemlový knedlík Rohlíky nakrájíme na kostičky 1 x 1 cm, dáme na plech a opražíme v troubě dozlatova. V misce rozšleháme mléko s vejcem a postupně zapracujeme hrubou mouku. Dochutíme solí, čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem a nasekanou petrželkou. Tímto vzniklým těstíčkem spojíme opražené rohlíky a řádně promícháme. Necháme odpočinout alespoň 30 minut v lednici, vytvarujeme malé knedlíčky a vaříme v osolené vodě asi 6 minut. Servírování Lišky vyjmeme z pánve a dáme na talíř. Smetanovou omáčku napěníme ponorným mixérem a přelijeme přes lišky. Doplníme žemlovými knedlíčky a posypeme nakrájenou pažitkou. TIP: Ragú můžeme připravit také z hřibů nebo jiných podobných hub podle sezony. Žemlové knedlíčky se výborně hodí také ke guláši nebo do nich můžeme přidat uzené maso či slaninu a podáváme k dušenému zelí. Autor receptu: Petr Fučík Zdroj:SEXY moderní česká kuchyně, vydalo R MEDIA, spol. s r.o., 2013 SEXY moderní česká kuchyně je dobře propracovaná a přehledná kuchařská kniha, ze které uvaří úžasné pokrmy i normální smrtelník. Recepty jsou sestaveny tak, aby zpracováním i surovinami byly dostupné každému, kdo se rozhodne postavit se ke sporáku a začít. Nápady, forma i vybraná jídla však musí nadchnout i profesionály.
Houby rostou i na podzim. Připomeňte si ty jedlé i ty jedovaté
Začíná sezóna houbařů, a proto si připomeneme některé nejčastěji se vyskytující jedlé, ale i jedovaté druhy.
Autor:R MEDIA
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena