6 lžic | olej | |
1 špetka | sůl | |
3 ks | vejce | |
1 lžička | kypřicí prášek do pečiva | |
150 g | cukr moučka | |
150 g | polohrubá mouka | |
1 lžíce | citronová šťáva | |
5 lžic | horká voda | |
1 balíček | vanilkový pudinkový prášek | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
máslo na vymazání | ||
mouka na vysypání |
1. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme spolu s cukrem, olejem a horkou vodou do pěny. Přimícháme mouku, pudinový prášek, prášek do pečiva a sůl. Nakonec vmícháme citronovou šťávu a vyšlehaný bílkový sníh.
2. Těsto na beránka lehce promícháme a vlijeme do formy vymazané máslem a vysypané moukou.
3. Spodní díl formy s těstem přiklopíme horním dílem, vložíme na plech a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 20 minut. Pak teplotu ztlumíme na 175 °C a beránka dopékáme dalších 25 minut.
4. Upečeného pudinkového velikonočního beránka necháme vychladnout, pak vyklopíme a podle vlastní fantazie dozdobíme (čokoládová poleva, mašlička, cukr).
!TIP k vymazání a vysypání formy
Základem je dobře vymazat formu. Důkladně každý záhyb raději několikrát vymazat polotuhým nebo zchladlým máslem. Pokud vytíráme formu na beránka rozpuštěným máslem, pak ho musíme poté nechat zatuhnout. Použít můžeme i olej, ale je třeba ho opravdu vetřít do všech záhybů. Doporučuji vysypat hrubou moukou nebo strouhankou. Použít můžeme i kokos nebo nahrubo mleté vlašské ořechy. Beránek jde potom lépe vyklepnout, než když použijeme jemnější výsypku.
Foto: Shutterstock.com
Velikonoční beránek 6x jinak - recepty, které se zaručeně podaří
Hledáte recept na opravdu dobrého velikonočního beránka? Přinášíme vám 6 čtenářsky nejúspěšnějších receptů, u nichž nemusíte mít obavu z výsledku. Vybrat si můžete z klasického třeného těsta, s tvarohem, pudinkem a třeba i z těsta povidlového. A pokud vám doma chybí váha, bude pro vás jistotou hrníčkový recept.
Videorecept: Velikonoční beránek podle Anny
O Velikonocích prostě beránek nesmí chybět. Zkuste tohoto bezlepkového, plného oříšků a rozinek!
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena