Pučálka se připravuje z naklíčeného hrachu. Zelený hrách je chuťově výraznější, ale ten běžněji dostupný, žlutý, je lépe stravitelný. Staročeský pokrm s kořeny sahajícími do raného středověku, jehož příprava je rychlá, ale rozložena do tří dnů.
200 g | hrách | |
4 lžíce | rostlinný olej | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý černý pepř |
Hrách přebereme, propláchneme, dáme do větší ploché nádoby a zalijeme vlažnou vodou. Uložíme na teplé místo a necháme 1 až 2 dny naklíčit. Vodu slijeme a hrách už zalijeme pouze do poloviny. Třetí den obvykle vyraší klíčky.
Potom naklíčený hrách scedíme, necháme na sítu okapat a na rozehřátém oleji krátce opražíme.
Pučálku ihned osolíme a opepříme a podáváme jako přílohu. Labužníci si ji mastili rozpuštěným škvarkovým sádlem, to by pak již nebyl vegetariánský pokrm.
Foto: Shutterstock.com
Velikonoční kuchyně našich babiček II. aneb velikonoční menu
Rozhodli jste se vyzkoušet něco málo z tradičních velikonočních jídel? Jestli ano, tak se připravte na často neobvyklé kombinace a zdravé hodování.
Pažitka a její využití do velikonočních receptů
Pažitka je příbuzná s česnekem, cibulí či jarní cibulkou a každému jídlu dodá svěží jarní barvu, stejně jako lehce pikantní a říznou chuť. Patří k bylinkám, které je nejlepší využívat v čerstvém stavu, nejlépe hned po utrhnutí. Snadno se pěstuje a můžete ji mít na záhonku, i v květináči na balkoně nebo za oknem. Pojďte se s námi inspirovat několika recepty s touto bylinkou, která si na jaře a zejména o Velikonocích zaslouží vaši pozornost.
Autor:admin_janach
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena