3 lžíce | máslo | |
2 ks | pražma královská | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý bílý pepř | ||
citronová šťáva | ||
pyré | ||
2 lžíce | máslo | |
1 ks | brambory | |
300 g | celer | |
1 snítka | petrželová nať | |
1 hrst | čerstvá pažitka | |
80-100 ml | smetana 30% | |
podle potřeby | ||
olivový olej | ||
čerstvá pažitka |
Ryby očistíme, zbavíme hlavy a ploutví a připravíme z nich 4 filety s kůží. Kůži na každém filetu asi 2 - 3x nařízneme a z každé strany osolíme a opepříme. Na malém množství horkého olivového oleje pečeme filety kůží dolů dozlatova. Pak přidáme máslo (filety neobracíme), teplotu zmírníme a za stálého přelévání rozpuštěným a zpěněným máslem filety pečeme, dokud maso nezbělá. Ke konci pečení vše ochutíme několika kapkami citronové šťávy a nasekanou pažitkou. Připravíme si celerové pyré. Celer a bramboru oloupeme, nastrouháme nahrubo a uvaříme se snítkou petržele v osolené vodě doměkka. Pak celer slijeme, petrželku odstraníme, přidáme máslo, sůl a pažitku a za stálého mixování a přilévání smetany připravíme hladké pyré. Pečenou pražmu rozdělíme na porce, obložíme celerovým pyré, pokapeme výpekem a podáváme. Pražma s celerovým pyré je pokrmem vhodným i pro slavnostní příležitosti.
Celer v receptech: Jak si na něm pochutnat?
Bulvový celer je ideální surovinou pro všechny, kteří se snaží zhubnout. Obsahuje minimální množství kalorií, oproti tomu poměrně dost vitaminů a minerálů. Tvoří základ mnoha zeleninových polévek, ale dá se konzumovat i v mnoha dalších podobách - syrový v pomazánkách a salátech, smažený, pečený i plněný. Vybrali jsme pro vás 10 skvělých receptů a v těchto úpravách si ho doslova zamilujete!
Recept na pstruha v alobalu se zeleninou krok za krokem
Vyzkoušejte jeden z nejjednodušších receptů na přípravu skvělé ryby z českých řek.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena