2 ks | pražma | |
marináda | ||
---|---|---|
2 špetky | sůl | |
2 špetky | pepř | |
4 lžíce | citronová šťáva | |
4 lžíce | olivový olej | |
6 větviček | čerstvý rozmarýn |
Pražmy omyjeme a pečlivě osušíme, na každé straně z boku pak několikrát jemně nařízneme. Rybu dostatečně osolíme, dbáme na to, aby se sůl dostala i do zářezů. Poté popepříme a pokapeme citronovou šťávou. Povrch ryb z obou stran potřeme olejem a posypeme nasekaným rozmarýnem, můžeme vložit i celé snítky rozmarýnu do zářezů na bocích ryby.
Pražmu pečeme na grilu z obou stran cca 8 - 10 minut, na povrchu by se měla utvořit zlatavá kůrka.
Grilovanou pražmu podáváme například s pečeným bramborem a grilovanou zeleninou, nebo jen s lehkým salátem. Hodit se bude určitě i sklenka vychlazeného bílého vína.
Speciál o grilování: Protože Češi grilování milují!
Grilování a opékání špekáčků na ohni k létu nepochybně patří. Opravdu pravidelně griluje až 90 % Čechů a lidé si jídlo na grilu připraví jednou za čtrnáct dní, Češi tak patří ke světové špičce v grilování. Gril zkrátka patří téměř k povinné výbavě každé domácnosti a Češi se hojně účastní i grilovacích kurzů.
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena