Pravý maďarský guláš je pikantní pochoutka, která je oblíbená ve světě. Nezahušťuje se nikdy moukou a má málo šťávy, obsahuje stejný díl cibule a kližky. Recept na klasický hovězí guláš s různými přílohami podle chuti.
600 g | cibule | |
2 ks | feferonka | |
600 g | hovězí kližka | |
1 lžíce | mletá sladká paprika | |
1 lžička | pálivá mletá paprika | |
2 ks | rajče | |
3 lžíce | sádlo vepřové | |
1 ks | paprika zelená | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
podle potřeby | ||
horká voda |
Nejprve si připravíme zeleninu, až potom hovězí maso, aby nepustilo zbytečně šťávu, minerály a ostatní cenné látky. Poměr hovězího masa a cibule je zásadně 1:1.
Na pravý maďarský guláš se zásadně používá jen hovězí kližka, eventuálně hovězí krk pro vysoký obsah klihu - kolagenu, který se pomalým dušením uvolní a dává charakteristickou rosolovitost gulášové šťávy. Proto není vhodné připravovat guláš v tlakovém hrnci. Název guláš pochází z maďarského slova gulya - guja, které znamená stádo hovězího dobytka a od slova gulyás - gujáš, které znamená pastýř hovězího dobytka. Guláš se původně připravoval v kotlíku.
Správný výběr masa, dlouhé smažení cibule a voňavá paprika. Snad u žádného jiného pokrmu se nedá tolik experimentovat jako právě u guláše. Odvaha kombinovat se vyplatí, kromě masa a papriky můžeme přidat řadu dalších surovin.
Recept na bramborový guláš s klobásou krok za krokem
Základem dobrého bramborového guláše neboli buřtguláše jsou brambory a kvalitní uzenina. V nouzi můžeme sáhnout i po špekáčku, ale my nedáme dopustit na poctivé klobásy.
Autor:Libchen
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena