3-4 stroužky | česnek | |
1 ks | citron | |
150 g | cizrna | |
0.5 dl | olivový olej | |
1-2 špetky | římský kmín | |
100 g | pasta tahini | |
1 dl | vývar z cizrny | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl |
Cizrnu propláchneme, vsypeme do hrnce, zalijeme vodou a takto necháme přes noc stát. V téže vodě, kterou osolíme, cizrnu uvaříme doměkka. Měla by být měkká jako máslo. Předem namočené cizrně stačí cca 1 hodina varu. Uvařenou cizrnu scedíme, vývar si ponecháme a obojí necháme zvlášť vychladnout. Z citronu vymačkáme šťávu, česnek oloupeme. Vychladlou cizrnu vsypeme do mixéru, přidáme římský kmín, olivový olej, studený vývar, česnek a citronovou šťávu a trochu soli. Vše důkladně rozmixujeme na hutnou pomazánku. Až po důkladném rozmixování všech surovin přidáváme tahini a znovu promixujeme do zcela hladké konzistence. Pastu tahini nikdy nepřidáváme dříve! Hummus by nebyl tak jemný, vyšlehaný a krémovitý. Hummus - cizrnovou pomazánku podáváme v miskách s čerstvým pečivem. Před podáváním zakápneme olivovým olejem. Pastu tahini nejčastěji seženeme v prodejnách se zdravou výživou.
Muffiny ze zdravých surovin? Tady jsou! Základem je dýňové pyré, pohanková mouka a vlašské ořechy. Jako třešnička navíc - poleva z tahini, která muffiny skvěle chuťově doplní. Zaručujeme, že vám budou mizet pod rukama!
Cizrna jako zdroj bílkovin nejen pro vegetariány aneb hummusem to nekončí
Cizrna neboli římský hrách je velmi vděčnou luštěninou s vysokým obsahem železa, zdravých tuků a vlákniny. Při jejím použití bezpochyby platí, že málo peněz uděláme hodně muziky - lze ji použít jako hlavní chod, přílohu, může být součástí salátu, můžeme z ní připravit výbornou pomazánku či polévku, ale uplatnění najde i při přípravě placiček nebo oblíbeného falafelu - smažených cizrnových koulí. Pojďme se společně podívat na 10 receptů, které obohatí váš jídelníček.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena