Recept na oblíbený guláš do mojí kuchařky, ale nejen do ní. Ochutnejte taky.
Hodnocení
4.5
/ 5 (95x)
Doba přípravy
150 min
Chutnalo
14x
Ingredience
Ostatní
Česnek2-3 stroužky
Majoránka3 lžíce
Cibule300 g
Hladká mouka 2 lžíce
Maso hovězí přední750 g
Mletá sladká paprika2 lžíce
Podle chuti
Sůl
Chilli paprička
Mletý pepř
Podle potřeby
Brambory
Sádlo
Rajský protlak
Postup přípravy
Na pravý hospodský guláš použijeme hovězí maso přední nebo kližku.
Maso nakrájíme na větší kousky (cca 3 x 3 x 3 cm). Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Cibuli osmahneme na sádle nebo oleji, smažíme tak dlouho, dokud není opečená téměř dohněda.
Posypeme 2 lžícemi papriky, přidáme rajský protlak nebo rajče bez slupky a semen, přisypeme 2 lžíce hladké mouky. Chvilku ještě necháme osmahnout a trochu podlijeme vodou.
Maso vložíme do základu, aby se v něm obalilo. Osolíme, opepříme, přidáme 1 lžíci majoránky a zalijeme vodou, aby bylo maso ponořené. Dusíme doměkka.
Průběžně do guláše přiléváme podle potřeby horkou vodu. Ochucujeme majoránkou.
Pokud guláš ještě potřebuje zahustit, najemno nastrouháme do guláše bramboru a vaříme ještě půl hodiny. Lze zahustit i nadrobno pokrájenou chlebovou střídou, pak zahušťujeme až 10 minut před koncem varu.
Nakonec dochutíme guláš podle chuti česnekem, solí, pepřem a majoránkou.
Pravý hospodský hovězí guláš podáváme s chlebem nebo knedlíkem a na talíři sypeme cibulí pokrájenou na kolečka.
Re: Re: Komentář k receptu Pravý hospodský hovězí guláš
Já pána docela chápu. Můj manžel je programátor. Někteří lidi prostě potřebují přesné instrukce a " podle chuti " pro ně není informace. Oni si to prostě nedovedou představit, jak to asi bude chutnat. Možná by to chtělo mít pro někoho, kdo to vaří poprvé základní verzi s přesným množstvím a my ostatní, co vařit umíme si to stejně dochutíme podle sebe i bez toho, aby nám to někdo řekl.
A autorovi děkuju za recept. Já dala půl na půl hovězí a vepřové a víc česneku a rodinka se oblizuje až na zadku :D
epalinka
Guláš
Včera jsem uvařila guláš a sklidila obrovskou pochvalu.Díky za recept.
petule2803
Pravý hospodský guláš
Dobrý den,do základu jsem ještě přidala trochu drcenýho kmínu,na jemno nastrouhaný česnek a je naprosto geniální.
MM
Komentář k receptu Pravý hospodský hovězí guláš
Dost se povedl, cibulku jsem dělala pomalu, začátek jsem udělala stejný podle receptu,potom podlila pivem a majoránku jsem tam nedala, je dobrý.
Tomáš Marný
Komentář k receptu Pravý hospodský hovězí guláš
Přesné vaření dobrého guláše nelze dělat úplně přesně podle návodu. Je to něco jako překládat z angličtiny doslova.A já ho ted dovařuju a asi bude dost dobrý....